ßßß
Gdy zobaczyłam to ciasto u Małgosi wiedziałam, że muszę takie zrobić i to koniecznie. Ciasto wyglądało tak apetycznie a do tego jeszcze tak szybko się go robi. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz. Poza tym chciałam zrobić niespodziankę mojej teściowej, bo bardzo lubi ciasta drożdżowe a jechaliśmy do niej w odwiedziny.No i z pustą ręką ja nigdzie nie jeżdżę. Teściowa bardzo zadowolona a ciasto bardzo jej smakowało, nie pytajcie ile kawałków od razu zjadła. Ja zdecydowanie Wam je polecam, zróbcie dla rodzinki.Zapraszam :-)Składniki:- 4,5 szklanki mąki pszennej typ 500- 3/4 szklanki cukru - ja dałam trzcinowy- 4 roztrzepane jajka- 1 szklanka oleju - ja dałam słonecznikowy- 3/4 szklanki letniego mleka- 10 dkg drożdży- szczypta soli- 300 - 350 g truskawekkruszonka - 100 g masła, 1 szklanka mąki pszennej typ 500, 2/3 szklanki cukru - ja dałam trzcinowy.Wykonanie:Na dno dużej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Produkty dodajemy w podanej kolejności i rozkładamy je warstwowo, równomiernie na całej powierzchni. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny, nic więcej z tym nie robimy. Przygotowujemy kruszonkę - po prostu wszystko razem ze sobą mieszamy palcami, aż składniki się połączą. Po 3 godzinach mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na spodzie a boki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i wyrównujemy, na ciasto wysypujemy 1/3 kruszonki i układamy pokrojone truskawki, na nie resztę kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 35-40 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z kawką lub kubkiem kakao.