Wykonanie
Ciasto robi się właściwie samo. Trzeba tylko dodawać składniki w takiej kolejności jak są tu zapisane.Składniki :100 g
drożdży, ja dałam 65 g1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka5 roztrzepanych
jajek5 szklanek
mąki pszennej ( unikajcie tu krupczatki, bo ciasto będzie się kruszyć i będzie suche)1 szklanka
oleju, u mnie
słonecznikowyPrzygotowanie :Do dużej miski wsypujemy na dno dokładnie rozkruszone
drożdżeNa
drożdże rozsypujemy
cukier,
mleko lekko podgrzewamy i wylewamy na
cukierNa wierzch
cukru wlewamy roztrzepane
jajka, a na
jajka dajemy
olejNa samym końcu odmierzamy
mąkę i równomiernie rozsypujemy ją na wcześniej dodane składniki, niczego nie mieszamyMiskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godzinyPo tym czasie mieszamy dokładnie wszystkie składniki,( dodajemy ewentualnie
rodzynki) przekładamy do dużej posmarowanej tłuszczem foremki i czekamy by podrosłoPieczemy w temp. 170-180*C przez ok.40-50 min.
Kto jeszcze nigdy nie odważył się na upieczenie
ciasta drożdżowego to proponuje wypróbować ten przepis. Ciasto jest naprawdę pyszne, nie pachnie nadmiernie
drożdżami:)
Składniki na kruszonkę:ok.3/4 szklanki
mąki5-8 dag miękkiego
masła6 łyżek
cukruSkładniki rozcieramy palcami łącząc je ze sobą.Jeśli kruszonka wychodzi nam za sucha dodajmy ciut więcej
masła, a gdy za mazista dodajmy ostrożnie więcej
mąki.