Wykonanie

Bardzo lubię naleśniki i w moim domu rodzinnym dość często się one pojawiały. Moja babcia zawsze nas nimi częstowała, jak wpadaliśmy z wizytą, wystarczył naleśnik, domowy
dżem. A już w ogóle
hitem były naleśniki posmarowane
śmietaną i posypane
cukrem, po prostu pyszności. Moja mama natomiast robiła z domową
konfiturą wiśniową lub
jabłkami, a jak miała więcej czasu to z
budyniem.To takie moje wspomnienia z dzieciństwa. Ja robię naleśniki dosłownie ze wszystkim, ale najbardziej lubię takie cieniutkie i delikatne z
twarogiem, czyli taki klasyk. Do tego moje ulubione
truskawki i
syrop klonowy. Danie najlepsze na świecie. Naleśniki to szybki i łatwy sposób na pyszny obiad czy śniadanie, nic wyszukanego a pysznego.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g
wody lekko gazowanej- 250 g
mleka- 250 g
mąki pszennej typ 500- 20 g
oleju- szczypta
soli- 2
jajka- łyżka
cukru brzozowego -
ksylitolu-
truskawki-
płatki migdałów-
syrop klonowy-
olej kokosowy do podsmażenia-
twarożek-
jogurt naturalnyWykonanie:Do miski wbijamy
jajka i wsypujemy szczyptę
soli, ubijamy. Możemy to zrobić mikserem lub trzepaczką, ja wybieram trzepaczkę bo szybciej. Dodajemy
mleko i
wodę oraz
jajka i mieszamy trzepaczką (lub mikserem jak kto woli). Dosypujemy
mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą, wlewamy
olej i dodajemy
cukier brzozowy. Mieszamy i rozgrzewamy patelnię. Wylewamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron, nie ma potrzeby dodawania na patelnię
oleju, już jest w cieście. Na każdy naleśnik nakładamy
twarożek i zawijamy. Tak robimy ze wszystkimi naleśnikami. Ponownie rozgrzewamy patelnię i dodajemy
olej kokosowy. Układamy nasze naleśniki i podsmażamy je na rumiano. Przekładamy na talerze, układamy pokrojone
truskawki, polewamy
syropem klonowym i posypujemy
płatkami migdałów. Oczywiście jak nam zostaną jakieś naleśniki to możemy je zawinąć z
dżemem. Naleśniki wychodzą bardzo delikatne i pyszne w smaku.
