ßßß
Kolejna propozycja na pyszne naleśniki. Bardzo lubię je robić i jeść. Tym razem pomyślałam sobie, żeby do ciasta naleśnikowego dodać nasion chia. Te nasionka są ze mną w kuchni już od jakiegoś czasu i bardzo lubię je dodawać do dań. A naleśniki podałam z jogurtem i kajmakiem. Jak byłam mała to pamiętam naleśniki podawane z jogurtem i cukrem, jakie one były wspaniałe, jak pysznie się je jadło. To ja Was dzisiaj zapraszam na takie pyszne naleśniki.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g wody- 200 g mleka- 200 g mąki ryżowej- 1 łyżka cukru brzozowego- szczypta soli- 3 jajka- 3 łyżeczki nasion chia- olej kokosowy do smażenia- 300 g gęstego jogurtu typ grecki- 4 łyżeczki kajmaku- truskawki opcjonalnieWykonanie:Do pojemnika wlewamy mleko zmieszane z wodą, wsypujemy nasiona chia i odstawiamy na 10 minut. Do miski wbijamy jajka i ubijamy je trzepaczką z łyżką cukru brzozowego i szczyptą soli. Wlewamy mleko z wodą i chia oraz dodajemy mąkę, mieszamy aż składniki się połączą trzepaczką. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, nalewamy łyżką porcję ciasta, jest dość gęste, więc powoli rozprowadźcie je po całej patelni, można sobie pomóc łyżką. Smażymy naleśniki z dwóch stron na rumiano. Jogurt naturalny gęsty mieszamy z kajmakiem i smarujemy taką masą każdy naleśnik, składamy. Możemy podawać z owocami.