Wykonanie

Kolejna propozycja na pyszne naleśniki. Bardzo lubię je robić i jeść. Tym razem pomyślałam sobie, żeby do ciasta naleśnikowego dodać nasion chia. Te nasionka są ze mną w kuchni już od jakiegoś czasu i bardzo lubię je dodawać do dań. A naleśniki podałam z
jogurtem i
kajmakiem. Jak byłam mała to pamiętam naleśniki podawane z
jogurtem i
cukrem, jakie one były wspaniałe, jak pysznie się je jadło. To ja Was dzisiaj zapraszam na takie pyszne naleśniki.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g
wody- 200 g
mleka- 200 g
mąki ryżowej- 1 łyżka
cukru brzozowego- szczypta
soli- 3
jajka- 3 łyżeczki nasion chia-
olej kokosowy do smażenia- 300 g gęstego
jogurtu typ grecki- 4 łyżeczki kajmaku-
truskawki opcjonalnieWykonanie:Do pojemnika wlewamy
mleko zmieszane z
wodą, wsypujemy nasiona chia i odstawiamy na 10 minut. Do miski wbijamy
jajka i ubijamy je trzepaczką z łyżką
cukru brzozowego i szczyptą
soli. Wlewamy
mleko z
wodą i chia oraz dodajemy
mąkę, mieszamy aż składniki się połączą trzepaczką. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę
oleju kokosowego, nalewamy łyżką porcję ciasta, jest dość gęste, więc powoli rozprowadźcie je po całej patelni, można sobie pomóc łyżką. Smażymy naleśniki z dwóch stron na rumiano.
Jogurt naturalny gęsty mieszamy z
kajmakiem i smarujemy taką masą każdy naleśnik, składamy. Możemy podawać z
owocami.
