ßßß
Bardzo lubię naleśniki i w moim domu rodzinnym dość często się one pojawiały. Moja babcia zawsze nas nimi częstowała, jak wpadaliśmy z wizytą, wystarczył naleśnik, domowy dżem. A już w ogóle hitem były naleśniki posmarowane śmietaną i posypane cukrem, po prostu pyszności. Moja mama natomiast robiła z domową konfiturą wiśniową lub jabłkami, a jak miała więcej czasu to z budyniem.To takie moje wspomnienia z dzieciństwa. Ja robię naleśniki dosłownie ze wszystkim, ale najbardziej lubię takie cieniutkie i delikatne z twarogiem, czyli taki klasyk. Do tego moje ulubione truskawki i syrop klonowy. Danie najlepsze na świecie. Naleśniki to szybki i łatwy sposób na pyszny obiad czy śniadanie, nic wyszukanego a pysznego.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g wody lekko gazowanej- 250 g mleka- 250 g mąki pszennej typ 500- 20 g oleju- szczypta soli- 2 jajka- łyżka cukru brzozowego - ksylitolu- truskawki- płatki migdałów- syrop klonowy- olej kokosowy do podsmażenia- twarożek- jogurt naturalnyWykonanie:Do miski wbijamy jajka i wsypujemy szczyptę soli, ubijamy. Możemy to zrobić mikserem lub trzepaczką, ja wybieram trzepaczkę bo szybciej. Dodajemy mleko i wodę oraz jajka i mieszamy trzepaczką (lub mikserem jak kto woli). Dosypujemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą, wlewamy olej i dodajemy cukier brzozowy. Mieszamy i rozgrzewamy patelnię. Wylewamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron, nie ma potrzeby dodawania na patelnię oleju, już jest w cieście. Na każdy naleśnik nakładamy twarożek i zawijamy. Tak robimy ze wszystkimi naleśnikami. Ponownie rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej kokosowy. Układamy nasze naleśniki i podsmażamy je na rumiano. Przekładamy na talerze, układamy pokrojone truskawki, polewamy syropem klonowym i posypujemy płatkami migdałów. Oczywiście jak nam zostaną jakieś naleśniki to możemy je zawinąć z dżemem. Naleśniki wychodzą bardzo delikatne i pyszne w smaku.
