ßßß
Mam dla Was dzisiaj pyszną i zdrową propozycję na deser lub drugie śniadanie. Są to muffinki owsiane z olejem kokosowym, mąką orkiszową, nasionami chia i bakaliami. Rewelacyjna propozycja na smaczny posiłek w pracy lub w szkole, przekąska na wycieczce czy w podróży. Takie muffinki będą bardzo smakowały dzieciom podczas zabaw na świeżym powietrzu. Ja zdecydowanie polecam zdrowszą wersję słodkości.Muffinki zrobiłam z dodatkiem płatków owsianych jakie dostałam i podjęłam wyzwanie, wzięłam udział w akcji "Zdrowie, uroda i bycie fit".Zadaniem było stworzenie dania z użyciem płatków owsianych Melvit Secret Family. Długo się zastanawiałam co mam przygotować i wybór w końcu padł na muffinki.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g mąki orkiszowej typ 700- 100 g brązowego cukru- 100 g płatków owsianych błyskawicznych- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- 3 łyżeczki jagód goi- 4 łyżeczki suszonej żurawiny- 3 łyżeczki nasion chia- garść posiekanych orzechów nerkowca- 1 jajko- 200 g jogurtu naturalnego gęstego- 100 g oleju kokosowegoWykonanie:Do naczynia miskującego wkładamy jajko, olej kokosowy i jogurt, miksujemy wszystko razem, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę, brązowy cukier, płatki, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Ciasto ma konsystencję gęstą. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy nerkowca, jagody goi i nasiona chia i mieszamy wszystko już łyżką. Przygotowujemy papilotki lub foremki silikonowe do muffinek, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremeki i układamy na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, aż się ładnie zarumienią.Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Takie muffinki to smaczny i zdrowy deser, możemy takie muffinki dać dziecku do szkoły lub zabrać do pracy. Będą również świetną przekąską na wycieczce lub zabawie na świeżym powietrzu.