ßßß
Sezon jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym.*foremka 25*34 cmSkładniki:4 jajkakubeczek jogurtu naturalnego (180 g )2 kubeczki cukru3 kubeczki mąkikubeczek olejuszczypta soliłyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z cytrynyszklanka jagód1/2 szklanki poziomek2 łyżki drobnego kokosuJogurt przełożyć do innego naczynia, kubeczek wymyć i wysuszyć. Jajka wbić do misy miksera i zacząć ubijać. Podczas ubijania powoli wsypywać cukier. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.Dzięki uprzejmości firmy Rossi.pl ciasto mogłam podać na tej przepięknej limonkowej etażerce.Bardzo mi się ona podoba, nie tylko z wyglądu. Także dlatego, że jest lekka, rozkładana tak, że każdego z pięter można używać osobno i fajnie się składa tak, że nie zajmuje dużo miejsca. Na pewno będę jej często używać.W ramach współpracy otrzymałam także fioletową paterę, którą niebawem przetestuję przy okazji urodzin córeczki.Takie i inne cuda możecie zamówić na stronie: http://www.rossi.pl/akcesoria_kuchenne.rossiZnajdziecie tam mnóstwo designerskich przedmiotów nie tylko do kuchni.A z okazji lata do każdych zakupów powyżej 90 zł dostaniecie gratis świetne miseczki na lody.