Wykonanie
Sezon
jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką
mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po
jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym.*foremka 25*34 cmSkładniki:4
jajkakubeczek
jogurtu naturalnego (180 g )2 kubeczki
cukru3 kubeczki
mąkikubeczek
olejuszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z
cytrynyszklanka
jagód1/2 szklanki poziomek2 łyżki drobnego
kokosuJogurt przełożyć do innego naczynia, kubeczek wymyć i wysuszyć.
Jajka wbić do misy miksera i zacząć ubijać. Podczas ubijania powoli wsypywać
cukier.
Mąkę wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać
mąkę na zmianę z
olejem i
jogurtem, na końcu dodać
skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć
owoce i posypać
kokosem. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.Dzięki uprzejmości firmy Rossi.pl ciasto mogłam podać na tej przepięknej limonkowej etażerce.Bardzo mi się ona podoba, nie tylko z wyglądu. Także dlatego, że jest lekka, rozkładana tak, że każdego z pięter można używać osobno i fajnie się składa tak, że nie zajmuje dużo miejsca. Na pewno
będę jej często używać.W ramach współpracy otrzymałam także fioletową paterę, którą niebawem przetestuję przy okazji urodzin córeczki.Takie i inne cuda możecie zamówić na stronie: http://www.rossi.pl/akcesoria_kuchenne.rossiZnajdziecie tam mnóstwo designerskich przedmiotów nie tylko do kuchni.A z okazji lata do każdych zakupów powyżej 90 zł dostaniecie gratis świetne miseczki na
lody.