Dzisiaj na śniadanie serwuję sobie swoje ulubione placki - pełnoziarniste na jogurcie, podane z szybkim sosem owocowym. Prosto, szybko, smacznie. Taki comfort food.Piszę tu do was i oglądam film.placki pełnoziarniste na jogurcie naturalnym z sosem porzeczkowo-malinowymPrzepis:własny/ 1 duża lub 2 małe porcje/składniki:1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (40-50 g)*150 g jogurtu naturalnego gęstegojajkopłaska łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliłyżeczka cukruolej do smażenia (użyłam kokosowego) jak zrobić?Białko oddzielić od żółtka. Żółtko, wymieszać wraz z jogurtem naturalnym, mąką i proszkiem do pieczenia i cukrem. Białko ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wmieszać. Nagrzać patelnie i smażyć placki (około 2 łyżki masy na placka) na oleju lub na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku była to garść zamrożonych porzeczek i malin podgrzana w kuchence mikrofalowej.Smacznego.*użyłam tej od Lubelli