Wykonanie
Z pośród wszystkich babeczek jakie do tej
pory piekłam, te wyszły najpyszniejsze (ale oczywiście zdania wśród domowników są podzielone)Bardzooo puszyste i wilgotne - po prostu pyszotka.Z przepisu wyjdzie około 15 babeczekNa końcu chciałabym opowiedzieć Wam o bardzo fajnym produkcie a mianowicie o cukrze
kokosowym :)Osobiście uważam to za bardzo
trafne i fajne odkrycie kulinarne.
Składniki:ok 300g
jogurtu naturalnego zwykłego lub greckiego2 szklanki
mąki1 i 1/3 szklanki
cukru2
jajka1 łyżka
cukru kokosowego firma Skworcuszklanka
olejuszczypta
soliłyżeczka
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Oczywiście składniki standardowo powinny być w temperaturze pokojowej więc warto wyjąć je z lodówki kilka godzin przed pieczeniem. Potrzebujemy dwóch misek. W jednej misce mieszamy składniki suche tzn
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier kokosowy i
sól. W drugiej misce mieszam
jogurt,
jajka i
olej. Następnie obie miski mieszam razem i wylewam do papierowych papilotek. Ja przed upieczeniem, na wierzch wysypałam
czekoladowe groszki ale nie jest to konieczne. Ja je posypałam ponieważ już
potem po upieczeniu nic więcej z nimi nie robię.Babeczki piekę w temp 180C przez około 25 minut.
Cukier kokosowy otrzymałam jakiś czas temu do przetestowania i muszę przyznać, że nie
mogę się z nim rozstać. Stał się moim ulubieńcem ze względu na smak i wartości odżywcze:)
Cukier kokosowy jest znacznie zdrowszy niż pozostałe
cukry. Nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we
krwi - co ma duże znaczenie dla diabetyków i sportowców.
Cukier kokosowy ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych wśród substancji słodzących - jedynie 35 (dane dla 100g produktu). Dla porównania
cukier trzcinowy ma indeks glikemiczny 65.
Cukier kokosowy jest również znacznie bogatszy w substancje odżywcze niż inne
cukry. Jest on źródłem potasu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin, zwłaszcza B1, B2, B3, B6 i C.
Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatowych
palmy kokosowej. Może być stosowany jako zamiennik tradycyjnego
cukru z
buraka lub trzciny cukrowej. Znajdzie swoje zastosowanie również jako substytut
syropu z agawy czy
syropu klonowego. Ma piękny,
bursztynowy kolor a w jego smaku wyczuwalna jest lekka nuta karmelu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do
kawy,
herbaty, zimnych i ciepłych
napojów. Można go dodawać do ciast i deserów. Użyty jako posypka na ciastach i ciasteczkach dodatkowo nada im ładny wygląd.