Wykonanie

To pyszne ciacho powstało z potrzeby chwili, zrobiłam je dla Juniora na wigilię klasową. Zastanawiałam się długo jakie ciasto mam zrobić do szkoły, przeglądając przepisy spodobał mi się przepis na murzynka piernikowego z Moje wypieki . Junior ciasto zaakceptował i zabrałam się za pracę, szybko mi poszło. Zwiększyłam o połowę ilość składników i upiekłam w prostokątnej blaszce.Ciasto wyszło pyszne, wszystkim smakowało i nawet ja spróbowałam, wrócił kawałeczek z powrotem do domu.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 190 g
masła- 4
jajka- 3 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
brązowego cukru trzcinowego- 1,5 szklanki
mleka- 3 łyżeczki
cynamonu- 4 łyżeczki
przyprawy do piernika- 1,5 łyżeczki
sodu oczyszczonej- 7 łyżek
kakao- 200 g
żurawiny z
jabłkiem Fungopol- p
olewa - 1/2 kostki
masła, 8 łyżek
cukru, 6 łyżek
mleka, 4 łyżki
kakaoWykonanie:W garnuszku mieszamy
kakao z
cukrem, dodajemy
mleko i mieszamy, następnie dodajemy
masło i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 2 minuty, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą,
cynamonem i
przyprawą do piernika i mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną. Dodajemy
dżem i mieszamy wszystko łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy. Dodajemy masę do ciasta i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką, przelewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50 minut. Studzimy.Polewa - 1/2 kostki
masła, 8 łyżek
cukru, 6 łyżek
mleka, 4 łyżki
kakao. Wszystko wkładamy do garnka i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą oblewamy przestudzone ciasto i ozdabiamy, u mnie kuleczki srebrne i złote.Smacznego :-)

