ßßß Cookit - przepis na Murzynek z nutką piernikową

Murzynek z nutką piernikową

nazwa

Wykonanie

To pyszne ciacho powstało z potrzeby chwili, zrobiłam je dla Juniora na wigilię klasową. Zastanawiałam się długo jakie ciasto mam zrobić do szkoły, przeglądając przepisy spodobał mi się przepis na murzynka piernikowego z Moje wypieki . Junior ciasto zaakceptował i zabrałam się za pracę, szybko mi poszło. Zwiększyłam o połowę ilość składników i upiekłam w prostokątnej blaszce.
Ciasto wyszło pyszne, wszystkim smakowało i nawet ja spróbowałam, wrócił kawałeczek z powrotem do domu.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 190 g masła
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sodu oczyszczonej
- 7 łyżek kakao
- 200 g żurawiny z jabłkiem Fungopol
- p olewa - 1/2 kostki masła, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mleka, 4 łyżki kakao
Wykonanie:
W garnuszku mieszamy kakao z cukrem, dodajemy mleko i mieszamy, następnie dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 2 minuty, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną. Dodajemy dżem i mieszamy wszystko łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy. Dodajemy masę do ciasta i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, przelewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50 minut. Studzimy.
Polewa - 1/2 kostki masła, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mleka, 4 łyżki kakao. Wszystko wkładamy do garnka i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą oblewamy przestudzone ciasto i ozdabiamy, u mnie kuleczki srebrne i złote.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/12/murzynek-z-nutka-piernikowa.html