ßßß
To pyszne ciacho powstało z potrzeby chwili, zrobiłam je dla Juniora na wigilię klasową. Zastanawiałam się długo jakie ciasto mam zrobić do szkoły, przeglądając przepisy spodobał mi się przepis na murzynka piernikowego z Moje wypieki . Junior ciasto zaakceptował i zabrałam się za pracę, szybko mi poszło. Zwiększyłam o połowę ilość składników i upiekłam w prostokątnej blaszce.Ciasto wyszło pyszne, wszystkim smakowało i nawet ja spróbowałam, wrócił kawałeczek z powrotem do domu.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 190 g masła- 4 jajka- 3 szklanki mąki- 1,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego- 1,5 szklanki mleka- 3 łyżeczki cynamonu- 4 łyżeczki przyprawy do piernika- 1,5 łyżeczki sodu oczyszczonej- 7 łyżek kakao- 200 g żurawiny z jabłkiem Fungopol- p olewa - 1/2 kostki masła, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mleka, 4 łyżki kakaoWykonanie:W garnuszku mieszamy kakao z cukrem, dodajemy mleko i mieszamy, następnie dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 2 minuty, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika i mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną. Dodajemy dżem i mieszamy wszystko łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy. Dodajemy masę do ciasta i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, przelewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50 minut. Studzimy.Polewa - 1/2 kostki masła, 8 łyżek cukru, 6 łyżek mleka, 4 łyżki kakao. Wszystko wkładamy do garnka i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Tak przygotowaną polewą oblewamy przestudzone ciasto i ozdabiamy, u mnie kuleczki srebrne i złote.Smacznego :-)


