ßßß
Składniki:2 piersi z kurczaka2 jajkapanierka do mięs (ja wymieszałam w stosunku 1:1:1:1 mąkę żytnią, pszenną, kukurydzianą i bułkę tartą z odrobiną sezamu)przyprawa do mięs (dowolna, u mnie grillowa)olej do smażenia4 szkl. wody1/2 szkl. oliwy1/2 szkl. octu 10%2 łyżki cukruziele angielskieliść laurowy1 łyżeczka soli1 koncentrat pomidorowy2 cebule pokrojone w cienkie plasterkiSposób przygotowania:Filet z kurczaka umyj, pokrój w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Obtaczaj kawałki kurczaka w rozmąconym z przyprawą jajku i przygotowanym wcześniej panierze. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełóż do miski. Poszczególne warstwy przekładaj pokrojoną cebulą.W garnku zagotuj wodę z octem i olejem. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mięso zalej gorącą zalewą. Pozostaw do ostygnięcia, po czym przechowuj w lodówce.