Wykonanie
Lubię, gdy w lodówce czeka "coś" awaryjnego. Takiego dla niezapowiedzianych gości. Coś, co można podać jako przystawkę, przekąskę... a nawet jako kolację. Danie uniwersalne. Na zimno. Podawane wprost z lodówki. A jeśli do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania, to zdobywa 100 punktów na 100 :)

Składniki:2
piersi z kurczaka2
jajkapanierka do
mięs (ja wymieszałam w stosunku 1:1:1:1
mąkę żytnią, pszenną, kukurydzianą i
bułkę tartą z odrobiną
sezamu)
przyprawa do mięs (dowolna, u mnie grillowa)
olej do smażenia4 szkl.
wody1/2 szkl.
oliwy1/2 szkl.
octu 10%2 łyżki
cukruziele angielskieliść laurowy1 łyżeczka
soli1
koncentrat pomidorowy2
cebule pokrojone w cienkie plasterkiSposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyj, pokrój w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Obtaczaj kawałki
kurczaka w rozmąconym z
przyprawą jajku i przygotowanym wcześniej panierze. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym
oleju. Po usmażeniu przełóż do miski. Poszczególne warstwy przekładaj pokrojoną
cebulą.W garnku zagotuj
wodę z
octem i
olejem. Dodaj
przyprawy i
koncentrat pomidorowy.
Mięso zalej gorącą zalewą. Pozostaw do ostygnięcia, po czym przechowuj w lodówce.