ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki z kurczaka w pomidorowej zalewie octowej

Polędwiczki z kurczaka w pomidorowej zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Lubię, gdy w lodówce czeka "coś" awaryjnego. Takiego dla niezapowiedzianych gości. Coś, co można podać jako przystawkę, przekąskę... a nawet jako kolację. Danie uniwersalne. Na zimno. Podawane wprost z lodówki. A jeśli do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania, to zdobywa 100 punktów na 100 :)
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 jajka
panierka do mięs (ja wymieszałam w stosunku 1:1:1:1 mąkę żytnią, pszenną, kukurydzianą i bułkę tartą z odrobiną sezamu)
przyprawa do mięs (dowolna, u mnie grillowa)
olej do smażenia
4 szkl. wody
1/2 szkl. oliwy
1/2 szkl. octu 10%
2 łyżki cukru
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżeczka soli
1 koncentrat pomidorowy
2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyj, pokrój w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Obtaczaj kawałki kurczaka w rozmąconym z przyprawą jajku i przygotowanym wcześniej panierze. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełóż do miski. Poszczególne warstwy przekładaj pokrojoną cebulą.
W garnku zagotuj wodę z octem i olejem. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mięso zalej gorącą zalewą. Pozostaw do ostygnięcia, po czym przechowuj w lodówce.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/10/poledwiczki-z-kurczaka-w-pomidorowej.html