Wykonanie
Wiem, wiem. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Osobiście pokochałam ją kilka lat temu. Podczas wizyty u mojej wegetariańskiej rodziny. Jeden obiad - a ja wpadłam jak
śliwka w kompot. A może raczej, jak
dynia w zupę? :)Od kilku lat przekonuję moich najbliższych i znajomych do zupy z dyni. Nawet tych, którzy twierdzili, że nigdy w życiu. No dobrze, przyznaję, mój mąż do dziś nie chce spróbować ;)

Składniki:600 g dyni obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę1 puszka
pomidorów krojonych bez skórki2
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę5 szkl.
bulionu warzywnego lub warzywno-
mięsnego2 ząbki
czosnkumielona
słodka paprykasólpieprzimbirgałka muszkatołowaewentualnie:
śmietana kremówka
Sposób przygotowania:
Dynię i
ziemniaki zalej
bulionem. Gotowuj do miękkości - około 15-25 minut. Dorzuć
pomidory. Pozostaw do przestygnięcia. Zmiksuj blenderem.Dopraw
solą i
pieprzem, odrobiną
imbiru, sporą ilością
papryki i
gałki muszkatołowej. Dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek.Podawaj z
pieczywem lub
makaronem. Udekorowane
śmietaną kremówką. Możesz posypać podsmażonymi skwarkami z
boczku i uprażonymi
pestkami z dyni.