ßßß
Składniki:600 g dyni obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę1 puszka pomidorów krojonych bez skórki2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę5 szkl. bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego2 ząbki czosnkumielona słodka paprykasólpieprzimbirgałka muszkatołowaewentualnie: śmietana kremówka
Sposób przygotowania:Dynię i ziemniaki zalej bulionem. Gotowuj do miękkości - około 15-25 minut. Dorzuć pomidory. Pozostaw do przestygnięcia. Zmiksuj blenderem.Dopraw solą i pieprzem, odrobiną imbiru, sporą ilością papryki i gałki muszkatołowej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.Podawaj z pieczywem lub makaronem. Udekorowane śmietaną kremówką. Możesz posypać podsmażonymi skwarkami z boczku i uprażonymi pestkami z dyni.