ßßß Cookit - przepis na BISCOTTI - włoskie sucharki :-) z cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

BISCOTTI - włoskie sucharki :-) z cyklu "Wypiekanie na śniadanie"

nazwa

Wykonanie

Biorę udział w kolejnej już akcji " Wypiekanie na śniadanie" . Tym razem tematem wspólnego śniadania są włoskie słodkie sucharki - Biscotti. Nigdy ich jeszcze nie robiłam, ale pomyślałam sobie, że spróbuje. I wyszły super pyszne.
Z pewnością zrobię je jeszcze nie jeden raz. Wszystkim bardzo smakowały i szybko zniknęły z talerza. Biscotti to takie twardawe sucharki, pyszne i aromatyczne, można je jeść maczając w kawie lub kakao, albo same. Można dodać też różne dodatki - ja dałam migdały, ale można dać inne orzechy, rodzynki lub żurawinę. Razem z zaprzyjaźnionymi blogerkami i blogerami wyczarowaliśmy pyszne danie. Przepis opracował Paweł Marder :-)
Polecam spróbujcie. Robi je się szybko i smakują rewelacyjnie :-).
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 70 g białego cukru
- 1 jajko
- 100 g migdałów w całości ze skórką
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę, ucierać musimy, aż jajko będzie zmiksowane na puch, im bardziej tym lepiej.
Następnie dodajemy szczyptę soli i skórkę otartą z 1 cytryny - pamiętajmy aby cytrynę sparzyć wrzątkiem i jeszcze miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do masy, po łyżeczce. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy migdały w całości (ze skórką) i mieszamy wszystko łyżką bo ciasto jest dość gęste.
Przygotowujemy blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia. Moczymy dłonie w wodzie i formujemy z ciasta wałeczek - coś na kształt batona - wymiary 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 25 minut. Następnie wyciągamy blaszkę i studzimy nasz baton na kratce. Po upływie 20 minut kroimy nożem ciasto na kawałki - tak na 1 cm szerokości, układamy z powrotem na blaszce i pieczemy jeszcze 8 minut z jednej strony ciasteczka i kolejne 8 minut z drugiej strony.
Smacznego :-)
Ciasteczka piekłam razem z:
- Agnieszką http://kuchniamaryny.blogspot.com/2014/06/biscotti-woska-przekaska.html
- Pawłem http://www.chleby.info/2014/06/biscotti.html
- Aleksandrą http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2014/06/biscotti-woskie-sodkie-sucharki.html
- Kariną http://jakpaczekwmasle.blogspot.com/2014/06/biscotti-di-prato-woskie-ciasteczka-do.html
- Bożeną http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/biscotti-i-wypiekanie-na-sniadanie.html
- Dorotą http://doowa.blogspot.com/2014/06/woskie-biscotti.html
- Magdą http://kulinarnapiniata.pl/biscotti-sniadanie/
- Kingą http://malekulinaria.pl/biscotti-cantuccini-przepis-na-wloskie-ciasteczka/
- Joanną http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/06/Biscotti.html
- Łucją http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/06/biscotti.html
- Jagodą http://magiawkuchni.blox.pl/2014/06/Biscotti-razowe.html
- Małgosią http://margiandreucci.blogspot.it/2014/06/biscotti-cantucci.html
- Jolą http://smakmojegodomu.blox.pl/2014/06/Biscotti-di-Prato.html
- Emmą http://emmakreatywna.blogspot.com/2014/06/bisctotti.html
- Olgą http://cukryproste.blogspot.com/2014/06/biscotti-z-migdaami-i-suszona-zurawina.html
- Magdą http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/06/biscotti.html
- Danusią http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/06/biscotti-di-prato/#more-3211
- Eweliną http://stylowakuchnia.blogspot.com/2014/06/biscotti-di-prato.html
- Edytą http://przystole.blox.pl/2014/06/Biscotti.html
- Agatą http://agatagotuje.pl/biscotti-di-prato-cantucci/
- Izą http://smacznapyza.blogspot.ie/2014/06/cantucci-biscotti-woskie-ciasteczka.html
- Magdą http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/06/biscotti-woskie-ciasteczka-migdaowe.html
- Darią http://redandpale.blox.pl/2014/06/Dietetyczne-biscotti-pelnoziarniste-bez-cukru.html
- Kasią http://ulubioneprzepisy.com/2014/06/16/cantucci-klasyczne-wloskie-cisateczka/
- Kasią http://babydogarow.pl/?p=581
Bardzo wszystkim dziękuje za wspólne wypiekanie i miło spędzony czas :)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/06/biscotti-woskie-sucharki-z-cyklu.html