Wykonanie

Biorę udział w kolejnej już akcji " Wypiekanie na śniadanie" . Tym razem tematem wspólnego śniadania są włoskie słodkie sucharki - Biscotti. Nigdy ich jeszcze nie robiłam, ale pomyślałam sobie, że spróbuje. I wyszły super pyszne.Z pewnością zrobię je jeszcze nie jeden raz. Wszystkim bardzo smakowały i szybko zniknęły z talerza. Biscotti to takie twardawe sucharki, pyszne i aromatyczne, można je jeść maczając w
kawie lub
kakao, albo same. Można dodać też różne dodatki - ja dałam
migdały, ale można dać inne
orzechy,
rodzynki lub
żurawinę. Razem z zaprzyjaźnionymi blogerkami i blogerami wyczarowaliśmy pyszne danie. Przepis opracował Paweł Marder :-)Polecam spróbujcie. Robi je się szybko i smakują rewelacyjnie :-).Składniki:- 150 g
mąki pszennej- 70 g
białego cukru- 1
jajko- 100 g
migdałów w całości ze skórką- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- skórka otarta z 1
cytrynyWykonanie:Do miski wbijamy
jajko, dodajemy
cukier i miksujemy na gładką masę, ucierać musimy, aż
jajko będzie zmiksowane na puch, im bardziej tym lepiej.Następnie dodajemy szczyptę
soli i skórkę otartą z 1
cytryny - pamiętajmy aby
cytrynę sparzyć wrzątkiem i jeszcze miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i powoli dodajemy do masy, po łyżeczce. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy
migdały w całości (ze skórką) i mieszamy wszystko łyżką bo ciasto jest dość gęste.Przygotowujemy blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia. Moczymy dłonie w wodzie i formujemy z ciasta wałeczek - coś na kształt batona - wymiary 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 25 minut. Następnie wyciągamy blaszkę i studzimy nasz baton na kratce. Po upływie 20 minut kroimy nożem ciasto na kawałki - tak na 1 cm szerokości, układamy z powrotem na blaszce i pieczemy jeszcze 8 minut z jednej strony
ciasteczka i kolejne 8 minut z drugiej strony.Smacznego :-)



Ciasteczka piekłam razem z:- Agnieszką http://kuchniamaryny.blogspot.com/2014/06/biscotti-woska-przekaska.html- Pawłem http://www.chleby.info/2014/06/biscotti.html- Aleksandrą http://przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk/2014/06/biscotti-woskie-sodkie-sucharki.html- Kariną http://jakpaczekwmasle.blogspot.com/2014/06/biscotti-di-prato-woskie-ciasteczka-do.html- Bożeną http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/biscotti-i-wypiekanie-na-sniadanie.html- Dorotą http://doowa.blogspot.com/2014/06/woskie-biscotti.html-
Magdą http://kulinarnapiniata.pl/biscotti-sniadanie/- Kingą http://malekulinaria.pl/biscotti-cantuccini-przepis-na-wloskie-ciasteczka/- Joanną http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/06/Biscotti.html- Łucją http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/06/biscotti.html-
Jagodą http://magiawkuchni.blox.pl/2014/06/Biscotti-razowe.html- Małgosią http://margiandreucci.blogspot.it/2014/06/biscotti-cantucci.html- Jolą http://smakmojegodomu.blox.pl/2014/06/Biscotti-di-Prato.html- Emmą http://emmakreatywna.blogspot.com/2014/06/bisctotti.html- Olgą http://cukryproste.blogspot.com/2014/06/biscotti-z-migdaami-i-suszona-zurawina.html-
Magdą http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/06/biscotti.html- Danusią http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/06/biscotti-di-prato/#more-3211- Eweliną http://stylowakuchnia.blogspot.com/2014/06/biscotti-di-prato.html- Edytą http://przystole.blox.pl/2014/06/Biscotti.html- Agatą http://agatagotuje.pl/biscotti-di-prato-cantucci/- Izą http://smacznapyza.blogspot.ie/2014/06/cantucci-biscotti-woskie-ciasteczka.html-
Magdą http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/06/biscotti-woskie-ciasteczka-migdaowe.html- Darią http://redandpale.blox.pl/2014/06/Dietetyczne-biscotti-pelnoziarniste-bez-cukru.html-
Kasią http://ulubioneprzepisy.com/2014/06/16/cantucci-klasyczne-wloskie-cisateczka/-
Kasią http://babydogarow.pl/?p=581Bardzo wszystkim dziękuje za wspólne wypiekanie i miło spędzony czas :)