Wykonanie
Bardzo lubię biscotti. Mimo dwukrotnego pieczenia, są proste i szybkie w wykonaniu. Nie wiem
czemu od prawie 5 lat ich nie piekłam. Chyba też w ogóle ich przez ten czas nie
jadłam, choć kusiły w kilku kawiarniach. Dzięki Pawłowi nadrobiłam zaległości i przyłączyłam się do wspólnego wypiekania tych małych, słodkich sucharków. Tym razem postawiłam na wersję dietetyczną. I bardzo gorąco Wam je polecam! Są chrupiące, idealne do
kawy, nie za słodkie, za to z cudowną
cytrusową nutą i oczywiście naładowane
migdałami, które uwielbiam. Kolejnym plusem jest to, że można je bardzo długo przechowywać w szczelnym pojemniku, ale u mnie się to nie sprawdzi, bo znikają w zastraszającym tempie. A to znaczy, że są pyszne :)

(South Beach, faza II)składniki na 20-25 sztuk:- 1
jajko (u mnie 2 średnie)- 70g
ksylitolu- szczypta
soli- skórka z 1/2
cytryny- skórka z 1/2
pomarańczy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 150g
mąki pszennej pszennej pełnoziarnistej- 100g całych
migdałów ze skórkąDo misy miksera wbić
jajka, wsypać
ksylitol i utrzeć na kogel
mogel.Dodać
sól i startą skórkę z
cytrusów.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i nie przerywając miksowania, dodawać po łyżeczce
mąki i mieszać dalej około minuty, aż wszystko się dokładnie połączy.Wsypać
migdały i wymieszać wszystko łyżką.Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzanie góra - dół)Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Mokrymi rękami uformować coś jak duży baton mniej więcej 25cm długości, 6cm szerokości i 2cm wysokości.Piec 25 minut.Wyjąć na kratkę i ostudzić (wystarczy 20 minut).Znowu rozgrzać piekarnik do 180°C.Przestudzone ciasto pokroić na kawałki grubości ok. 1cm.Ułożyć wszystkie kawałki na
boku na blasze i piec ok. 8 minut.Obrócić na drugi bok i dopiekać kolejne 8 minut.Ostudzić i podawać z
kawą lub
winem, ewentualnie zamknąć w szczelnym pojemniku.

Zobacz kto jeszc ze wziął udział we wspólnym wypiekaniu:Paweł -
Chleby.infoOla - Przepisy AleksandryAgnieszka - Kuchnia MarynyKarina - Jak pączek w
maśleMarzena - Kulinarne szaleństwa ManiusiBożena - Moje domowe kucharzenieJoanna - Różowa kuchniaKinga - Małe kulinaria
Magda - Kulinarna piniataDorota - Moje małe czarowanieŁucja - Fabryka kulinarnych inspiracji
Jagoda -
Magia w kuchniMałgorzata - Po prostu MargheJola - Nasze życie od kuchniEmma - Emma kreatywnaOlga -
Cukry prosteEwelina - Stylowa kuchniaMagdalena - Czary - gary w kuchniDanusia - Moje wypieki i nie tylko
Magda - Z miłości do słodkościAgata - Agata gotujeEdyta - Przy
kuchennym stoleKasia - Ulubione przepisyIza - Smaczna Pyza
Kaśka - Baby do garów