ßßß
(South Beach, faza II)składniki na 20-25 sztuk:- 1 jajko (u mnie 2 średnie)- 70g ksylitolu- szczypta soli- skórka z 1/2 cytryny- skórka z 1/2 pomarańczy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 150g mąki pszennej pszennej pełnoziarnistej- 100g całych migdałów ze skórkąDo misy miksera wbić jajka, wsypać ksylitol i utrzeć na kogel mogel.Dodać sól i startą skórkę z cytrusów.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i nie przerywając miksowania, dodawać po łyżeczce mąki i mieszać dalej około minuty, aż wszystko się dokładnie połączy.Wsypać migdały i wymieszać wszystko łyżką.Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzanie góra - dół)Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Mokrymi rękami uformować coś jak duży baton mniej więcej 25cm długości, 6cm szerokości i 2cm wysokości.Piec 25 minut.Wyjąć na kratkę i ostudzić (wystarczy 20 minut).Znowu rozgrzać piekarnik do 180°C.Przestudzone ciasto pokroić na kawałki grubości ok. 1cm.Ułożyć wszystkie kawałki na boku na blasze i piec ok. 8 minut.Obrócić na drugi bok i dopiekać kolejne 8 minut.Ostudzić i podawać z kawą lub winem, ewentualnie zamknąć w szczelnym pojemniku.
Zobacz kto jeszc ze wziął udział we wspólnym wypiekaniu:Paweł - Chleby.infoOla - Przepisy AleksandryAgnieszka - Kuchnia MarynyKarina - Jak pączek w maśleMarzena - Kulinarne szaleństwa ManiusiBożena - Moje domowe kucharzenieJoanna - Różowa kuchniaKinga - Małe kulinariaMagda - Kulinarna piniataDorota - Moje małe czarowanieŁucja - Fabryka kulinarnych inspiracjiJagoda - Magia w kuchniMałgorzata - Po prostu MargheJola - Nasze życie od kuchniEmma - Emma kreatywnaOlga - Cukry prosteEwelina - Stylowa kuchniaMagdalena - Czary - gary w kuchniDanusia - Moje wypieki i nie tylkoMagda - Z miłości do słodkościAgata - Agata gotujeEdyta - Przy kuchennym stoleKasia - Ulubione przepisyIza - Smaczna PyzaKaśka - Baby do garów