ßßß Cookit - przepis na DIETETYCZNE BISCOTTI

DIETETYCZNE BISCOTTI

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię biscotti. Mimo dwukrotnego pieczenia, są proste i szybkie w wykonaniu. Nie wiem czemu od prawie 5 lat ich nie piekłam. Chyba też w ogóle ich przez ten czas nie jadłam, choć kusiły w kilku kawiarniach. Dzięki Pawłowi nadrobiłam zaległości i przyłączyłam się do wspólnego wypiekania tych małych, słodkich sucharków. Tym razem postawiłam na wersję dietetyczną. I bardzo gorąco Wam je polecam! Są chrupiące, idealne do kawy, nie za słodkie, za to z cudowną cytrusową nutą i oczywiście naładowane migdałami, które uwielbiam. Kolejnym plusem jest to, że można je bardzo długo przechowywać w szczelnym pojemniku, ale u mnie się to nie sprawdzi, bo znikają w zastraszającym tempie. A to znaczy, że są pyszne :)
(South Beach, faza II)
składniki na 20-25 sztuk:
- 1 jajko (u mnie 2 średnie)
- 70g ksylitolu
- szczypta soli
- skórka z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g mąki pszennej pszennej pełnoziarnistej
- 100g całych migdałów ze skórką
Do misy miksera wbić jajka, wsypać ksylitol i utrzeć na kogel mogel.
Dodać sól i startą skórkę z cytrusów.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i nie przerywając miksowania, dodawać po łyżeczce mąki i mieszać dalej około minuty, aż wszystko się dokładnie połączy.
Wsypać migdały i wymieszać wszystko łyżką.
Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzanie góra - dół)
Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mokrymi rękami uformować coś jak duży baton mniej więcej 25cm długości, 6cm szerokości i 2cm wysokości.
Piec 25 minut.
Wyjąć na kratkę i ostudzić (wystarczy 20 minut).
Znowu rozgrzać piekarnik do 180°C.
Przestudzone ciasto pokroić na kawałki grubości ok. 1cm.
Ułożyć wszystkie kawałki na boku na blasze i piec ok. 8 minut.
Obrócić na drugi bok i dopiekać kolejne 8 minut.
Ostudzić i podawać z kawą lub winem, ewentualnie zamknąć w szczelnym pojemniku.
Zobacz kto jeszc ze wziął udział we wspólnym wypiekaniu:
Paweł - Chleby.info
Ola - Przepisy Aleksandry
Agnieszka - Kuchnia Maryny
Karina - Jak pączek w maśle
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Joanna - Różowa kuchnia
Kinga - Małe kulinaria
Magda - Kulinarna piniata
Dorota - Moje małe czarowanie
Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji
Jagoda - Magia w kuchni
Małgorzata - Po prostu Marghe
Jola - Nasze życie od kuchni
Emma - Emma kreatywna
Olga - Cukry proste
Ewelina - Stylowa kuchnia
Magdalena - Czary - gary w kuchni
Danusia - Moje wypieki i nie tylko
Magda - Z miłości do słodkości
Agata - Agata gotuje
Edyta - Przy kuchennym stole
Kasia - Ulubione przepisy
Iza - Smaczna Pyza
Kaśka - Baby do garów
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/06/Dietetyczne-biscotti-pelnoziarniste-bez-cukru.html