Wykonanie

Dzisiejsze
ciasteczka upiekłam w ramach "Wypiekanie na śniadanie" - pierwszy raz uczestniczyłam w tej akcji i
powiem Wam, że spodobało mi się :-) Biscotti lub inaczej cantucci (i tu skojarzyła mi się polska wersja "Brzyduli", którą wprost uwielbiam) to włoskie
ciasteczka przypominające polskie sucharki, ale są o wiele delikatniejsze. Podaje się je do
kawy lub jako dodatek do słodkiego toskańskiego deserowego
wina Vin Santo. W oryginale mają w sobie
migdały - w całości, nie obierane, ale ja dodałam
żurawinę (dwa
razy poszłam po
migdały i dwa
razy zapomniałam je kupić...ot, codzienność ;-) ) Szczelnie zamknięte można przechowywać nawet kilka miesięcy, ale o tym przekonam się jak upiekę więcej, bo te z tego wypieku rozeszły się szybciej niż zakładałam :-) To co, pieczecie?SKŁADNIKI150 g
mąki pszennej70 g
białego cukru1
jajko100 g
migdałów w całości ze skórką (u mnie 70 g
suszonej żurawiny)0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliskórka otarta z 1
cytryny (u mnie z
pomarańczy)
Jajko i
cukier miksujemy na gładką puszystą masę - im bardziej puszysta tym lepiej. Następnie dodajemy
sól i otartą skórkę.
Mąkę mieszamy z proszkiem i dosypujemy po jednej łyżce do masy jajecznej wciąż miksując (po dodaniu całej
mąki miksujemy jeszcze ok. 1 minuty aż wszystko się połączy). Dodajemy
migdały /
żurawinę i mieszamy łyżką lub
łopatką. Następnie moczymy dłonie
wodą i formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy, tak by miał wymiary ok. 25 x 6 x 2 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna i dolna grzałka). Następnie wyjmujemy, studzimy na kratce przez ok. 20 minut i kroimy na kawałki grubości 1 - 1,5 cm, ponownie układamy na blasze i pieczemy po ok. 8 minut z każdej strony.

Razem ze mną Biscotti piekli:Paweł z Marder & Marder ManufactureOla z Przepisy AleksandryAgnieszka z KuchniamarynyKarina z Jak pączek w
maśleMarzena z Kulinarne szaleństwa ManiusiBożena z Moje domowe kucharzenieJoanna z Różowa kuchniaKinga z Małe kulinaria
Magda z Kulinarna piniataDorota z Moje Małe CzarowanieŁucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Jagoda z
Magia w kuchniMarghe Małgorzata z Po prostu MargheJola z Nasze życie od kuchniEmma z Emma KreatywnaOlga z
Cukry ProsteEwelina z Stylowa kuchniaDanusia z Moje Wypieki i Nie Tylko
Magda z Z miłości do słodkościAgata z Agata gotujeEdyta z Przy
kuchennym stoleDaria z Red and PaleUlubione przepisyIza z Smaczna Pyza
Kaśka z Baby do garów !