ßßß Cookit - przepis na Biscotti

Biscotti

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze ciasteczka upiekłam w ramach "Wypiekanie na śniadanie" - pierwszy raz uczestniczyłam w tej akcji i powiem Wam, że spodobało mi się :-) Biscotti lub inaczej cantucci (i tu skojarzyła mi się polska wersja "Brzyduli", którą wprost uwielbiam) to włoskie ciasteczka przypominające polskie sucharki, ale są o wiele delikatniejsze. Podaje się je do kawy lub jako dodatek do słodkiego toskańskiego deserowego wina Vin Santo. W oryginale mają w sobie migdały - w całości, nie obierane, ale ja dodałam żurawinę (dwa razy poszłam po migdały i dwa razy zapomniałam je kupić...ot, codzienność ;-) ) Szczelnie zamknięte można przechowywać nawet kilka miesięcy, ale o tym przekonam się jak upiekę więcej, bo te z tego wypieku rozeszły się szybciej niż zakładałam :-) To co, pieczecie?
SKŁADNIKI
150 g mąki pszennej
70 g białego cukru
1 jajko
100 g migdałów w całości ze skórką (u mnie 70 g suszonej żurawiny)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny (u mnie z pomarańczy)
Jajko i cukier miksujemy na gładką puszystą masę - im bardziej puszysta tym lepiej. Następnie dodajemy sól i otartą skórkę. Mąkę mieszamy z proszkiem i dosypujemy po jednej łyżce do masy jajecznej wciąż miksując (po dodaniu całej mąki miksujemy jeszcze ok. 1 minuty aż wszystko się połączy). Dodajemy migdały / żurawinę i mieszamy łyżką lub łopatką. Następnie moczymy dłonie wodą i formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy, tak by miał wymiary ok. 25 x 6 x 2 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna i dolna grzałka). Następnie wyjmujemy, studzimy na kratce przez ok. 20 minut i kroimy na kawałki grubości 1 - 1,5 cm, ponownie układamy na blasze i pieczemy po ok. 8 minut z każdej strony.
Razem ze mną Biscotti piekli:
Paweł z Marder & Marder Manufacture
Ola z Przepisy Aleksandry
Agnieszka z Kuchniamaryny
Karina z Jak pączek w maśle
Marzena z Kulinarne szaleństwa Maniusi
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Joanna z Różowa kuchnia
Kinga z Małe kulinaria
Magda z Kulinarna piniata
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Jagoda z Magia w kuchni
Marghe Małgorzata z Po prostu Marghe
Jola z Nasze życie od kuchni
Emma z Emma Kreatywna
Olga z Cukry Proste
Ewelina z Stylowa kuchnia
Danusia z Moje Wypieki i Nie Tylko
Magda z Z miłości do słodkości
Agata z Agata gotuje
Edyta z Przy kuchennym stole
Daria z Red and Pale
Ulubione przepisy
Iza z Smaczna Pyza
Kaśka z Baby do garów !
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/06/biscotti.html