Wykonanie
Ostatnio pogoda płata nam
figle. Już cieszyliśmy się ze słońca i słupka rtęci powyżej 15 stopni, a tu… klapa, a raczej plucha.Pomimo wszędobylskiego deszczu i szarej aury kalendarzowo mamy wiosnę! I ja się z tego bardzo cieszę, nareszcie! Uważam, że szarość za oknem powinniśmy sobie rekompensować kolorami i dobrym nastrojem we wnętrzach i na naszych talerzach.Wielokrotnie wspominałam Wam, że jeśli chodzi o akcesoria do kuchni, piękne meble i dodatki to moim ulubionym sklepem internetowym jest Westwing.pl . Mają naprawdę świetne oferty, a ja korzystam z nich cały czas. Dobre myślenie przyciąga dobre rzeczy, mój ulubiony sklep postanowił się do mnie odezwać i zaproponować małą współpracę. I oto jestem, tym razem z propozycją świetnego dania.Inspiracje na ten przepis zaczerpnęłam z eBooków – Wiosna w domu i ogrodzie, które zespół Westwing przygotował wraz z wybranymi specjalistami.


Znajdziecie tam propozycje na wiosenne dania, porady jak być fit, czy też poradzić sobie ze stresem. Na stronach eBooków możemy zainspirować się na nadchodzący sezon, wszystko jest okraszone pięknymi i nastrojowymi zdjęciami. Ja wybrałam sobie jako inspiracje pa st ele .Uwielbiam je nie tylko na talerzu, ale też w moim domu. W pastelowym wnętrzu szybko się relaksuję i głęboko odpoczywam. Czy pastelowe danie będzie miało podobną moc?
Pora to sprawdzić!Skład(4 porcje):4 średnie
bataty,1/2 kostki
twarogu,1
jajko,1/2 szklanki
mąki kukurydzianej,1 szklanka
mąki gryczanej (mniej więcej),1 łyżeczka
czosnku granulowanego,2 łyżki
płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól i
pieprz,
olej lub
masło klarowane do smażenia.
Bataty owinąć w folię aluminową i upiec do miękkości (50 minut w 190st). Następnie całkowicie wystudzić i obrać.W misce połączyc
bataty,
twaróg,
jajko oraz przesianą
mąkę kukurydzianą. Dodać
przyprawy i całość zagnieść w elastyczne ciasto podsypując
mąką gryczaną (ja zużyłam troszeczkę mniej niż 1 szklankę, resztę wykorzystałam do podsypywania później, jednak ciasto musi być gładkie i się nie lepić, wszystko zależy m.in. od wielkości
batatów jakie użyjemy).Ciasto przełożyć na obsypaną
mąką gryczaną stolnice, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałeczek i przy pomocy noża wycinać z niego małe kluseczki (grubość wałeczka to około 1,5cm średnicy, każda kluseczka to 1 cm).Gotowe kluseczki gotować na osolonym wrzątku do wypłynięcia. Można jeść od razu lub podsmażyć na
maśle klarowanym i posypać np.
pietruszką.

Wartość odżywcza porcji – 1 porcjaEnergia 292kcal
Białko 12gTłuszcz 13gWęglowodany 58gBłonnik pokarmowy 0gIndeks glikemiczny Niski 41Ładunek glikemiczny Wysoki 24Zostań ze mną na dłużej!Obserwuj bloga na: Instagramie, Facebooku oraz Bloglovinie .Zapisz się także do newslettera:Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2015-04-01Czas przygotowania25MCzas gotowania5MCałkowity czas30MŚrednia ocena5na podstawie 6 ocenBezglutenowe do 30 minut
Makarony i kluski Przepisy Wegetariańskie obiadyTagi
bataty westwing współpracaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisBezglutenowy mazurek
czekoladowo-
migdałowyNastępny wpisNajlepsze przepisy bezglutenowe na WielkanocUwielbiam wegetariańskie burgery, mogłabym je jeść [...] Czytaj dalej +Kopytka z
batatów z
serkiem philadelphiaUwielbiam
bataty, ze względu na to, macie okazję o [...] Czytaj dalej +Panierowana
feta i frytki z
batatówDomowy fastfood to całkiem fajna sprawa. Taka zdro [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe inspiracje #1Wiem jak ciężko jest przygotować rozsądną bezglute [...] Czytaj dalej +