ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe leniwe z batatów

Bezglutenowe leniwe z batatów

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pogoda płata nam figle. Już cieszyliśmy się ze słońca i słupka rtęci powyżej 15 stopni, a tu… klapa, a raczej plucha.
Pomimo wszędobylskiego deszczu i szarej aury kalendarzowo mamy wiosnę! I ja się z tego bardzo cieszę, nareszcie! Uważam, że szarość za oknem powinniśmy sobie rekompensować kolorami i dobrym nastrojem we wnętrzach i na naszych talerzach.
Wielokrotnie wspominałam Wam, że jeśli chodzi o akcesoria do kuchni, piękne meble i dodatki to moim ulubionym sklepem internetowym jest Westwing.pl . Mają naprawdę świetne oferty, a ja korzystam z nich cały czas. Dobre myślenie przyciąga dobre rzeczy, mój ulubiony sklep postanowił się do mnie odezwać i zaproponować małą współpracę. I oto jestem, tym razem z propozycją świetnego dania.
Inspiracje na ten przepis zaczerpnęłam z eBooków – Wiosna w domu i ogrodzie, które zespół Westwing przygotował wraz z wybranymi specjalistami.
Znajdziecie tam propozycje na wiosenne dania, porady jak być fit, czy też poradzić sobie ze stresem. Na stronach eBooków możemy zainspirować się na nadchodzący sezon, wszystko jest okraszone pięknymi i nastrojowymi zdjęciami. Ja wybrałam sobie jako inspiracje pa st ele .
Uwielbiam je nie tylko na talerzu, ale też w moim domu. W pastelowym wnętrzu szybko się relaksuję i głęboko odpoczywam. Czy pastelowe danie będzie miało podobną moc? Pora to sprawdzić!
Skład(4 porcje):
4 średnie bataty,
1/2 kostki twarogu,
1 jajko,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 szklanka mąki gryczanej (mniej więcej),
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól i pieprz,
olej lub masło klarowane do smażenia.
Bataty owinąć w folię aluminową i upiec do miękkości (50 minut w 190st). Następnie całkowicie wystudzić i obrać.
W misce połączyc bataty, twaróg, jajko oraz przesianą mąkę kukurydzianą. Dodać przyprawy i całość zagnieść w elastyczne ciasto podsypując mąką gryczaną (ja zużyłam troszeczkę mniej niż 1 szklankę, resztę wykorzystałam do podsypywania później, jednak ciasto musi być gładkie i się nie lepić, wszystko zależy m.in. od wielkości batatów jakie użyjemy).
Ciasto przełożyć na obsypaną mąką gryczaną stolnice, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałeczek i przy pomocy noża wycinać z niego małe kluseczki (grubość wałeczka to około 1,5cm średnicy, każda kluseczka to 1 cm).
Gotowe kluseczki gotować na osolonym wrzątku do wypłynięcia. Można jeść od razu lub podsmażyć na maśle klarowanym i posypać np. pietruszką.
Wartość odżywcza porcji – 1 porcja
Energia 292kcal
Białko 12g
Tłuszcz 13g
Węglowodany 58g
Błonnik pokarmowy 0g
Indeks glikemiczny Niski 41
Ładunek glikemiczny Wysoki 24
Zostań ze mną na dłużej!
Obserwuj bloga na: Instagramie, Facebooku oraz Bloglovinie .
Zapisz się także do newslettera:
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2015-04-01
Czas przygotowania
25M
Czas gotowania
5M
Całkowity czas
30M
Średnia ocena
5
na podstawie 6 ocen
Bezglutenowe do 30 minut Makarony i kluski Przepisy Wegetariańskie obiady
Tagi
bataty westwing współpraca
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Bezglutenowy mazurek czekoladowo-migdałowy
Następny wpis
Najlepsze przepisy bezglutenowe na Wielkanoc
Uwielbiam wegetariańskie burgery, mogłabym je jeść [...] Czytaj dalej +
Kopytka z batatów z serkiem philadelphia
Uwielbiam bataty, ze względu na to, macie okazję o [...] Czytaj dalej +
Panierowana feta i frytki z batatów
Domowy fastfood to całkiem fajna sprawa. Taka zdro [...] Czytaj dalej +
Bezglutenowe inspiracje #1
Wiem jak ciężko jest przygotować rozsądną bezglute [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2015/04/bezglutenowe-leniwe-z-batatow-wiosenne-inspiracje