Wykonanie
Bezglutenowe pierniczki to chyba najbardziej wyczekiwany przepis w tym roku. Prosiliście mnie o niego, więc zaszyłam się w kuchni, poeksperymentowałam, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Nikt z moich domowników nie zauważył, że są to bezglutenowe pierniczki, chwalili, że lepsze niż te w zeszłym roku (które były zwyczajnymi pierniczkami na
mące pszennej). Bardzo polecam dla wszystkich, nie tylko bezglutenowców. Raz spróbujecie i nie będziecie chcieli piec już innych. Ten przepis świetnie się sprawdzi też jako maślane
ciasteczka, jeśli pominiemy
przyprawę do piernika. Dodatkowo zrobiłam je bez
jajek, w ogóle nie
tracą na swojej konsystencji, a nawet zyskują. Polecam gorąco także wszystkim weganom.Skład (3 – 4 blachy pierniczków)100g
masła,2 czubate łyżki
miodu stałego (płynnego 4 łyżki),2 łyżki melasy,1/2 szklanki
mąki kukurydzianej,1 i 1/2 szklanki
mąki gryczanej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżeczki
przyprawy do piernika*,4 łyżeczki łuskanego
słonecznika,2 łyżeczki
siemienia lnianego,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,szczypta
soli.W wersji dla wegan zamień
masło na
margarynę roślinną, a
miód na golden
syrup bądź
syrop klonowy.W garnku umieścić
masło,
miód i melasę. Podgrzać do połączenia.
Mąki przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Siemie lniane zmielić wraz ze
słonecznikiem na
mąkę i przesiać na bardzo drobnym sicie, jeśli przy przesiewaniu zostaną na sitku grubsze kawałki należy ponownie umieścić je w młynku (np. takim do
kawy) i zmielić na
mąkę. Czynność tą powstarzać, aż całość będzie przesiana przez sitko.Siemie i
słonecznik połączyć z
mąkami. Do rozpuszczonego
masła,
miodu i melasy dodać ekstrakt
waniliowy i
przyprawę do piernika, następnie wsypać
mąkę (w 2 -3 turach) i wymieszać do połączenia składników.Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia.Przestudzone ciasto podzielić na 3 – 4 cześci, każdą z nich rozwałkować na blacie, posypując lekko
mąką gryczaną (minimalna ilość, najlepiej oprószyć też
mąką wałek). Rozwałkowane ciasto może
mieć grubość od 1mm do 4mm, ja polecam jak najcieńsze, wtedy pierniczki wychodzą najsmaczniejsze.Proces mogliście
śledzić na moim instagramie ;)Ja wstawiam do piekarnika, a Wy trzymacie kciuki ;) OK? <3 #pierniczki #bezglutenowe #bezjajek #gingerbread #glutenfree #withouteggs #christmasZdjęcie zamieszczone przez użytkownika
Anna Sudol (@annasudol) Lis 11, 2014 at 7:15 PSTPrzed wykrawaniem foremki również zanurzać w
mące gryczanej, żeby ciasto nie przywierało. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec w zależności od grubości 7-11 minut, aż będą rumiane na bokach. Studzić na kratce. Przechowywać w puszce lub słoiku.Z tego co zauważyłam to na drugi dzień są jeszcze pyszniejsze, a tak naprawdę zyskują z każdym dniem. Pierniczki należy przechowywać w szczelnej puszce lub słoiku nawet kilka miesięcy.Smacznego i Wesołych Świąt dla wszystkich bezglutenowców!*
Przyprawę do piernika można zrobić samemu w domu. Wystarczy w młynku do
kawy zmielić laskę cynamonyu, jedną
gałkę muszkatołową, 3
goździki, 1
ziele angielskie, 1 gwiazdkę
anyżu (lub 1 łyżeczkę ziarenek) 2 ziarenka
czarnego pieprzu oraz dodać 1 łyżeczkę mielonego
imbiru. Kupując gotową pamiętaj by sprawdzić jej skład (np.
przyprawy z Kamisa zawierają gluten, tyczy się to też mielonego
imbiru czy
cynamonu. Uważaj na to!).PS. wybaczcie ilość zdjęć pod
spodem, jednak naprawdę nie mogłam się zdecydować…






Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-11-23Czas przygotowania15MCzas gotowania30MCałkowity czas45MŚrednia ocena5na podstawie 5 ocenBezglutenowe Boże Narodzenie
Ciastka i
ciasteczka Dietetyczne Jadalne prezenty Najlepsze na Święta PrzepisyTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisKotleciki z
tofuNastępny wpisPoradnik prezentowy na ŚwiętaŚwiąteczne pierniczki (+ FILM)Te pierniczki to must have Świąt ;) Ciasto pochodz [...] Czytaj dalej +Ciasto
czekoladowe bez
jajekPyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Po [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe placuszki
orzechowo-
kokosoweMoim zdaniem placuszki są idealnym śniadaniem i my [...] Czytaj dalej +Chodziło mi to po głowie od dłuższeg [...] Czytaj dalej +