Wykonanie
Do świąt zostało coraz mniej czasu. Niestety z braku czasu dopiero teraz zacząłem zastanawiać się nad świątecznym menu. Na początek przedstawię Wam przepis na kruche pierniczki, które co roku piekę razem z Córką.Pierniczki doskonale nadają się zarówno do
kawy, jak i jako ozdoba choinkowa. Mogą spokojnie przeczekać do świąt, dlatego upiekliśmy je już dziś.Część ozdobiliśmy, reszta
poczeka na przyszły weekend, żeby nie zmiękła za bardzo od lukru.Składniki:- 300g
miodu gryczanego- 200g
cukru trzcinowego- 0,5 kostki
masła-
przyprawa do piernika- 1 szklanka
mąki razowej- 2 czubate szklanki
mąki krupczatki- łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
jajko- szczypta
soli

Sposób przygotowania:
Miód,
cukier i
masło przekładamy do garnka i mieszając podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Po wymieszaniu dodajemy opakowanie
przyprawy do piernika i odstawiamy do ostygnięcia.Wysypujemy
mąkę na stolnicę lub do miski, dodajemy kolejno
proszek do pieczenia,
jajko,
sól i ostygniętą mieszaninę
miodu,
cukru,
masła i
przyprawy.Wyrabiamy z tego ciasto, aż będzie gładkie.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Wałkujemy ciasto na placek grubości 3-5mm i wycinamy z niego
ciasteczka.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na wyższy poziom.Pieczemy około 7-10 minut.Po upieczeniu, gorące pierniczki są miękkie, więc uważamy podczas przekładania ich z blachy, jednak w miarę stygnięcia pierniczki twardnieją.Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk pierniczków.Dzięki miodowi gryczanemu i cukrowi trzcinowemu mają głęboki smak i są super kruche.


Ten wpis bierze udział w akcji Świąteczne
Ciasteczka