ßßß

Sposób przygotowania:Miód, cukier i masło przekładamy do garnka i mieszając podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Po wymieszaniu dodajemy opakowanie przyprawy do piernika i odstawiamy do ostygnięcia.Wysypujemy mąkę na stolnicę lub do miski, dodajemy kolejno proszek do pieczenia, jajko, sól i ostygniętą mieszaninę miodu, cukru, masła i przyprawy.Wyrabiamy z tego ciasto, aż będzie gładkie.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Wałkujemy ciasto na placek grubości 3-5mm i wycinamy z niego ciasteczka.Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na wyższy poziom.Pieczemy około 7-10 minut.Po upieczeniu, gorące pierniczki są miękkie, więc uważamy podczas przekładania ich z blachy, jednak w miarę stygnięcia pierniczki twardnieją.Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk pierniczków.Dzięki miodowi gryczanemu i cukrowi trzcinowemu mają głęboki smak i są super kruche.
Ten wpis bierze udział w akcji Świąteczne Ciasteczka