Wykonanie
Odkrycie roku! Te bułeczki są po prostu wspaniałe. Idealnie nadają się do zrobionych w domu burgerów. My wykorzystaliśmy je w trakcie urodzinowego grilla, na którym serwowaliśmy burgery. Wszyscy byli zachwyceni!Przepis Marthy Steward. Ja znalazłam go na blogu Dorotuś, którą poniżej cytuję.Ja przygotowałam bułeczki z podwójnej porcji, wyszło mi dokładnie 16 sztuk. W tym przepisie warto ściśle trzymać się instrukcji! Muszę przyznać, że wyrabianie
ciasta drożdżowego bez podsypywania
mąką jest dosyć mozolne, ale efekt jest tego warty.Składniki na 8 dużych bułeczek3/4 szklanki ciepłej
wody1/3 szklanki
mleka w proszku2 łyżki
masła, roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki
cukru (bądź fruktozy)3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instant (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych1
jajko2,5 szklanki
mąki pszennejPonadto:1
żółtko1 łyżka
mlekasezam do posypania
Wodę,
mleko, rozpuszczone
masło i
cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać suche
drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn) zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać
jajko, połowę
mąki i
sól, zagniatać ciasto (co nie będzie łatwe, najlepiej używać do tego górnej części dłoni, do niej ciasto mniej się lepi. Polecam też zagniatać ciasto w misce zamiast stolnicy). Powoli dodawać do ciasta resztę
mąki (najlepiej oszczędzając ją jak się da). Ciasto powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej
mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. (Można też odstawić do wyrośnięcia na całą noc do lodówki – ja tak zrobiłam. Później ciasto wyjąć i pozwolić mu ocieplić się do temperatury pokojowej).Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem, posypać
sezamem. (Smarując bułeczki przy pomocy pędzla należy pamiętać, żeby wysmarować dokładnie cały bok bułeczki inaczej powstaną nieestetyczne ślady. Sypiąc
sezamem nie żałujmy go, bułeczki mocno urosną w piekarniku, dlatego sypmy obficie).Piec w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut. (Powinny być złotobrązowe)

A tak wyglądają w postaci burgera. Przepis na znajdujące się obok pieczone frytki znajdziecie tutaj.

Bułeczki Domowe
pieczywo Drożdżowe lato Śniadania Wegetariańskie obiadyTagiburgery BułeczkiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisIdealne frytki pieczoneNastępny wpisWegański
mus czekoladowyProste pszenne bułeczkiBardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +
Dyniowo-
cynamonowe bułeczki orkiszoweSezon na
dynię trwa i warto go wykorzystać. Jak co [...] Czytaj dalej +Pieczone pączki z
serkiem cytrynowymPrzepyszne pieczone pączki, dużo zdrowsze od
trady [...] Czytaj dalej +Najprostszy
chleb bezglutenowyOd dawna chciałam zrobić domowy
chle [...] Czytaj dalej +