Wykonanie
Wiosna już na dobre zagościła za naszymi oknami. Ogromnie się z tego cieszę, wiosenna pogoda jest moją ulubioną – pewnym wytchnieniem po mrozach zimy oraz miłą zapowiedzią ciepłego lata. Wiosna jest też sezonem na różne
owoce, na które czekam cały rok. Tak jest właśnie z
rabarbarem :) mój pierwszy
rabarbarowy wypiek w tym roku jest wyjątkowy – nie zawiera
mąki pszennej, przez co nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. A dodatkowo, jak zwykle wspieram akcje używania w wypiekach
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego możecie często znaleźć go w moich przepisach.Skład (forma 20x25cm):1 szklanka
mąki ziemniaczanej,1/2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich,1/2 szklanki zmielonych
ziaren słonecznika,3,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,4
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka),300g
kefiru,50g
masła,1/2 szklanki
oleju rzepakowego,3/4 szklanki
cukru + dodatkowo 1/2 szklanki do
rabarbaru,szczypta
soli,400g
rabarbaru.1.
Mąkę ziemniaczaną, zmielone
orzechy i
słonecznik wymieszać z
proszkiem do pieczania i oddstawić.2.
Białka odzielić od
żółtek. W misce utrzeć
żółtka z
masłem,
olejem rzepakowym i 1/2 szklanki
cukru na puszystą, jednolitą masę, następnie dodać
kefir i wymieszać.3.
Białka ubić z 1/4 szklanki
cukru i szczyptą
soli na sztywną masę.4.
Rabarbar pokroić na około 1 centymetrowe kawałki (bez obierania), wrzucić do miski i wymieszać z 1/2 szklanki
cukru.5. Do miski z
mąką dodać mokre składnki, wymieszać następnie dodawać po łyżce ubite
białka, lekko mieszając by nie straciły puszystości.6. Formę wyłożyć papierem do pieszenia. Ostrożnie przelać ciasto i wyłożyć na nie
rabarbar z
cukrem (starać się zrobić to równomiernie).7. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C, piec około 50 minut (sprawdzać już po 40minutach), upieczone cisto powinno być zarumienione, przy
rabarbarze nie powinno być surowych części ciasta.Ciasto najlepiej smakuje w dniu upieczenia, dlatego polecam robienie go na imprezki, albo z połowy składników. Dodatkowo wspaniałym pomysłem jest zjedzenie go na łonie natury! Smacznego! :)





Bezglutenowe Ciasta Desery lato PrzepisyTagibezglutenowe
rabarbarAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisNie zawsze wszystko idzie po naszej myśliNastępny wpisLemoniada pietruszkowaUwielbiam wilgotne ciasta z
owocami i to właśnie t [...] Czytaj dalej +Prosty placek z
rabarbaremUwielbiam
rabarbar, kwaskowość którą wnosi do cias [...] Czytaj dalej +Topinambur pieczony z
olejem rzepakowym i
rozmarynemTopinambur, ostatnio zyskał na popularności, a wcz [...] Czytaj dalej +Ciasto
jogurtowe z
owocamiTruskawski!
Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +