Wykonanie
Brownie to klasyka. Każdy powinien nauczyć się wykonywać ten przepis i
mieć go w zanadrzu na różne okazje gdy szybko trzeba przygotować coś pysznego. Ten przepis został przerobiony przeze mnie i pochodzi z książki „Nigella Ekspresowo” autorstwa Nigelli Lawson.Skład (blaszka o wymiarach 22cmx22cm):150g ciemnej
czekolady (minimum 70
kakao),150g
masła,100g drobnego
cukru (ja użyłam 70g
stewii i 30g fruktozy),1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub pasty z nasion
wanilii,2
jajka,100g mielonych
orzechów (u mnie 70g laskowych i 30g włoskich),1 garść (ok. 70g)
orzechów laskowych (lub innych) posiekanych.
Czekoladę razem z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Po rozpuszczeniu zdjąć z garnka, dodać
cukier i ekstrakt
waniliowy, wymieszać do rozpuszczenia
cukru. Odstawić do przestudzenia.Gdy masa będzie już przestudzona dodać
jajka, mielone
orzechy i posiekane. Wymieszać wszystko do połączenia składników.Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C.Piec 15-20 minut, ciasto po upieczeniu powinno
mieć ciągle lekko lepką powierzchnie.Lekko przestudzić i pokroić na 16 kwadracików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe :)
Bezglutenowe Desery PrzepisyTagibrownie
CzekoladaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisTOP 5 Sposoby na przechowywanie żywnościNastępny wpis
Czemu jesteś matołem kulinarnym.Kolejne ciasto
czekoladowe bez
mąki, bardzo przypo [...] Czytaj dalej +Ciasto
czekoladowe bez
mąkiCiasto bezglutenowe, zamiast
mąki używamy
migdałów [...] Czytaj dalej +Muffiny brownie z
beząOstatnio zostałam wielką fanką
bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +Ciasto
marchewkowe bez
mąkiCiasto, które nie powinno powodować żadnych wyrzu [...] Czytaj dalej +