ßßß Cookit - przepis na Sałatka orientalna z komosą

Sałatka orientalna z komosą

nazwa

Wykonanie

W długie jesienne wieczory często wygrzebuję z szuflady z przyprawami te korzenne. O intensywnym smaku i rozgrzewających właściwościach. Tym razem wykorzystałam je do sałatki, dla której inspiracją były smaki wchodnie... Połączyłam je z komosą ryżową, która skutecznie dostarcza mnóstwa witamin, białka i soli mineralnych...
Składniki:
2 szkl. komosy ryżowej
2 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka ostrej papryki
5 dag rodzynek
1 szczypta imbiru
1 szczypta szafranu
1 szczypta cynamonu
100 g masła
1 puszka ananasa
200 g żółtego sera
4 łyżki ulubionego majonezu
Sposób przygotowania:
Komosę zalej 3 szklankami zimnej wody i pozostaw w niej na 30 minut. Następnie osącz ją na sitku i dokładnie kilkukrotnie wypłuc. Przełóż do garnka i zalej 3 szklankami posolonej wody z kurkumą. Postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 20-30 minut pod przykryciem. Następnie wyłącz ogień i odstaw pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Ostudź.
Kurczaka pokrój w kostkę, posyp paryką i usmaż na maśle. Komosę wymieszaj z usmażonym kurczakiem, pokrojonym w kostkę ananasem i rodzynkami. Dodaj również ser pokrojony w kostkę. Przypraw imbirem, cynamonem i szafranem. Dodaj majonez i wymieszaj. Przed podaniem schłódź.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/10/saatka-orientalna-z-komosa.html