Wykonanie
W długie jesienne wieczory często wygrzebuję z szuflady z
przyprawami te korzenne. O intensywnym smaku i rozgrzewających właściwościach. Tym razem wykorzystałam je do sałatki, dla której inspiracją były smaki wchodnie... Połączyłam je z komosą
ryżową, która skutecznie dostarcza mnóstwa witamin,
białka i
soli mineralnych...

Składniki:2 szkl. komosy ryżowej2 łyżeczki
kurkumyszczypta
soli2
piersi z kurczaka1 łyżeczka
ostrej papryki5 dag
rodzynek1 szczypta
imbiru1 szczypta
szafranu1 szczypta
cynamonu100 g
masła1 puszka
ananasa200 g
żółtego sera4 łyżki ulubionego
majonezuSposób przygotowania:Komosę zalej 3 szklankami zimnej
wody i pozostaw w niej na 30 minut. Następnie osącz ją na sitku i dokładnie kilkukrotnie wypłuc. Przełóż do garnka i zalej 3 szklankami posolonej
wody z
kurkumą. Postaw na kuchence i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 20-30 minut pod przykryciem. Następnie wyłącz ogień i odstaw pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Ostudź.
Kurczaka pokrój w kostkę, posyp
paryką i usmaż na
maśle. Komosę wymieszaj z usmażonym
kurczakiem, pokrojonym w kostkę
ananasem i
rodzynkami. Dodaj również
ser pokrojony w kostkę. Przypraw
imbirem,
cynamonem i
szafranem. Dodaj
majonez i wymieszaj. Przed podaniem schłódź.