ßßß Cookit - przepis na Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną drożdżową chałkę z kruszonką. Bardzo lubimy drożdżowe wypieki a taka chałka podana z masłem i dżemem smakuje rewelacyjnie. Możemy ją także jeść bez dodatków. Mój Junior sobie ją zabrał do szkoły i zjadł z kefirem. Chałkę zrobiłam z mąki pszennej jaką dostałam dzięki uprzejmości Młyn Kopytowa . Wyszła znakomita.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 550 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 jajko
- 50 g masła
- 4 łyżki wody
- 1 żółtko do posmarowania
kruszonka - 70 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa, 50 g cukru, 50 g masła
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w kubku z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z 3 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia - 10-15 minut wystarczy.
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, wlać rozczyn z drożdży i dodać roztrzepane jajko, wlać wodę i rozpuszczone masło. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny. Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść warkocz. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na 30 minut. Posmarować chałkę żółtkiem i posypać kruszonką (mąkę, cukier i masło zagniatamy ze sobą). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z masłem, dżemem, ciepłym mlekiem lub kakao.
Przepis znalazłam w wycinkach kulinarnych z gazet.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/10/chaka-z-kruszonka.html