Wykonanie

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną
drożdżową chałkę z kruszonką. Bardzo lubimy
drożdżowe wypieki a taka
chałka podana z
masłem i
dżemem smakuje rewelacyjnie. Możemy ją także jeść bez dodatków. Mój Junior sobie ją zabrał do szkoły i zjadł z
kefirem.
Chałkę zrobiłam z
mąki pszennej jaką dostałam dzięki uprzejmości Młyn Kopytowa . Wyszła znakomita.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 40 g świeżych
drożdży- 3 łyżki
cukru- pół szklanki ciepłego
mleka- 550 g
mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa- 1
jajko- 50 g
masła- 4 łyżki
wody- 1
żółtko do posmarowaniakruszonka - 70 g
mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa, 50 g
cukru, 50 g
masłaWykonanie:
Drożdże rozetrzeć w kubku z 1 łyżką
cukru, zalać ciepłym
mlekiem i wymieszać z 3 łyżkami
mąki. Odstawić do wyrośnięcia - 10-15 minut wystarczy.Do miski przesiać
mąkę, zrobić w niej zagłębienie, wlać rozczyn z
drożdży i dodać roztrzepane
jajko, wlać
wodę i rozpuszczone
masło. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 2 godziny. Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść warkocz. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić jeszcze na 30 minut. Posmarować
chałkę żółtkiem i posypać kruszonką (
mąkę,
cukier i
masło zagniatamy ze sobą). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 25-30 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z
masłem,
dżemem, ciepłym
mlekiem lub
kakao.



Przepis znalazłam w wycinkach kulinarnych z gazet.