ßßß
Jak wiemy podstawą ciasta drożdżowego są drożdże. Aby nasze ciasto wyrosło musimy zapewnić temu produktowi ciepło. Dodatek cukru sprawia, że drożdże zaczynają się rozmnażać przez pączkowanie, przekształcając cukier w dwutlenek węgla i alkohol. Właśnie ten gaz powoduje rośnięcie ciasta .1 krok : Rozczyn
W garnuszku należy podgrzać mleko, aby było ciepłe. Zciągnąć z palnika, wkruszyć drożdże i wsypać cukier.Dokładnie wymieszać łyżką, do rozpuszczenia składników. Pozostawić na 5 min pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Po 5 min mój rozczyn wygląda tak :
2 krok : Przygotowanie ciastaBędziemy potrzebować :1 kg mąki pszennej typ 500,1 całe jajo + 2 żółtka,6 łyżek cukru,3 łyżki oleju,szklanka wody,0,5 litra mleka,1/3 kostki masła,gotowy rozczynDo dużego garnka należy przesiać mąkę, wlać rozczyn.Do miseczki wybić jajo i oddzielić od białek żółtka, dodać cukier i rozbełtać widelcem. Wlać do garnka z mąką.W rondelku podgrzać wodę z mlekiem i masłem, aby było ciepłe. Dodać masło, wymieszać, wlać do garnka z mąką.Wyrobić ręką ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki, pod koniec wlać olej, wyrobić, uformować kulę.
Krok 3 : Wyrastanie ciastaGarnek z ciastem należy przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 45 min w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło . Powinno podwoić lub potroić swoją objętość.
Tak oto powstaje ciasto drożdżowe. Z tak przygotowanego możecie wyczarować pyszności.Gotowe wytwory rąk naszych należy piec przez 15 min. w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec ok. 25 min.