Wykonanie
W tym
poście pokaże Wam kilka kroków do idealnego
ciasta drożdżowego. Z tego ciasta możecie robić różne wypieki począwszy od bułeczke
maślanych po paluchy
drożdżowe do
piwa. Gotowi?:)

Jak wiemy podstawą
ciasta drożdżowego są
drożdże. Aby nasze ciasto wyrosło musimy zapewnić temu produktowi ciepło. Dodatek
cukru sprawia, że
drożdże zaczynają się rozmnażać przez pączkowanie, przekształcając
cukier w dwutlenek węgla i
alkohol. Właśnie ten gaz powoduje rośnięcie ciasta .1 krok : Rozczyn

W garnuszku należy podgrzać
mleko, aby było ciepłe. Zciągnąć z palnika, wkruszyć
drożdże i wsypać
cukier.Dokładnie wymieszać łyżką, do rozpuszczenia składników. Pozostawić na 5 min pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Po 5 min mój rozczyn wygląda tak :

2 krok : Przygotowanie ciastaBędziemy potrzebować :1 kg
mąki pszennej typ 500,1 całe
jajo + 2
żółtka,6 łyżek
cukru,3 łyżki
oleju,szklanka
wody,0,5 litra
mleka,1/3 kostki
masła,gotowy rozczynDo dużego garnka należy przesiać
mąkę, wlać rozczyn.Do miseczki wybić
jajo i oddzielić od
białek żółtka, dodać
cukier i rozbełtać widelcem. Wlać do garnka z
mąką.W rondelku podgrzać
wodę z
mlekiem i
masłem, aby było ciepłe. Dodać
masło, wymieszać, wlać do garnka z
mąką.Wyrobić ręką ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki, pod koniec wlać
olej, wyrobić, uformować kulę.

Krok 3 : Wyrastanie ciastaGarnek z
ciastem należy przykryć ściereczką i odstawić na jakieś 45 min w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło . Powinno podwoić lub potroić swoją objętość.

Tak oto powstaje
ciasto drożdżowe. Z tak przygotowanego możecie wyczarować pyszności.Gotowe wytwory rąk naszych należy piec przez 15 min. w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec ok. 25 min.