ßßß Cookit - przepis na Gulasz z łopatki z warzywami

Gulasz z łopatki z warzywami

nazwa

Wykonanie

Moja rodzinka miała specjalne zamówienie na obiad, gulasz z warzywami. Dość dawno go nie robiłam, więc raz-dwa powstał pyszny i bardzo aromatyczny gulasz. Podałam go z moją ulubioną kaszą pęczak. Za oknem pada deszcz, ale jest ciepło. Przyszła wiosna, pojawiają się pierwsze zielone listki, kwitną krokusy i przebiśniegi, rano budzi mnie śpiew ptaków i uśmiecham się do życia. Miłego dnia.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 1 kg łopatki
- połowa opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
- połowa opakowania fasolki szparagowej mrożonej
- garść suszonych pieczarek
- 2 kromki chleba - u mnie domowy na zakwasie
- przyprawa do gulaszu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mieszanki ziół - majeranek i bazylia
- łyżka oleju do podsmażenia mięsa
- kasza pęczak
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, u mnie średnia. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu i ziołami. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Do szybkowara (lub garnka) wlewamy wodę i wrzucamy warzywa, odrobinę soli i pieprz. Mięso podsmażamy na patelni na łyżce oleju na rumiano i przekładamy do szybkowara. Dodajmey pokrojony w kostkę chleb oraz rozkruszone w dłoni suszone pieczarki. Wody powinno być tyle, aby prawie zakrywała wszystko. Włączamy szybkowar - ja gotowałam 25 minut. Taka metoda gotowania pozwoli nam szybko przygotować obiad. Jak nie macie szybkowara to po prostu ugotujcie wszystko w zwykłym garnku, gotować trzeba wtedy dłużej. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak (możecie podać także z ziemniakami, ryżem czy makaronem lub inną kaszą, smakuje także z chlebem).
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/03/gulasz-z-opatki-z-warzywami.html