ßßß
            
        
Moja rodzinka miała specjalne zamówienie na obiad, gulasz z warzywami. Dość dawno go nie robiłam, więc raz-dwa powstał pyszny i bardzo aromatyczny gulasz. Podałam go z moją ulubioną kaszą pęczak. Za oknem pada deszcz, ale jest ciepło. Przyszła wiosna, pojawiają się pierwsze zielone listki, kwitną krokusy i przebiśniegi, rano budzi mnie śpiew ptaków i uśmiecham się do życia. Miłego dnia.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1 kg łopatki- połowa opakowania mrożonej marchewki z groszkiem- połowa opakowania fasolki szparagowej mrożonej- garść suszonych pieczarek- 2 kromki chleba - u mnie domowy na zakwasie- przyprawa do gulaszu- sól, pieprz do smaku- 2 łyżeczki mieszanki ziół - majeranek i bazylia- łyżka oleju do podsmażenia mięsa- kasza pęczakPrzygotowanie:Mięso myjemy i kroimy w kostkę, u mnie średnia. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu i ziołami. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Do szybkowara (lub garnka) wlewamy wodę i wrzucamy warzywa, odrobinę soli i pieprz. Mięso podsmażamy na patelni na łyżce oleju na rumiano i przekładamy do szybkowara. Dodajmey pokrojony w kostkę chleb oraz rozkruszone w dłoni suszone pieczarki. Wody powinno być tyle, aby prawie zakrywała wszystko. Włączamy szybkowar - ja gotowałam 25 minut. Taka metoda gotowania pozwoli nam szybko przygotować obiad. Jak nie macie szybkowara to po prostu ugotujcie wszystko w zwykłym garnku, gotować trzeba wtedy dłużej. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak (możecie podać także z ziemniakami, ryżem czy makaronem lub inną kaszą, smakuje także z chlebem).




