Wykonanie
Zapraszam Was dzisiaj na
sałatkę ziemniaczaną. Pewna jestem , że jedliście i robiliście ją już wiele
razy, ale na pewno znajdą się osoby, które jej jeszcze nie robiły. Bardzo często robię ją właśnie na święta czy imprezki domowe. Jest smaczna i syta, niestety kaloryczna, ale raz na jakiś czas warto ją zrobić i delektować się smakiem.
Sałatkę wstawiam na specjalne życzenie Aurelii :-) mam nadzieję, że ją
zrobi i wszystkim będzie smakowała :-)Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- 2 kg
ziemniaków- 5
jajek- 4
marchewki- 1 puszka
groszku zielonego- mały
por- 5
ogórków kiszonych- 2 łyżeczki
musztardy sarepskiej- 1-1,5 łyżeczki
soli- pół małej łyżeczki
pieprzu czarnego-
majonezWykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Należy uważać, aby
ziemniaków nie rozgotować, do sałatki potrzebujemy
ziemniaków dobrego gatunki - nie wolno używać
ziemniaków sypkich bo w
sałace zrobi się papka. Studzimy -
ziemniaki muszą być zimne.
Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki i gotujemy w osolonej wodzie.
Jajka gotujemy na twardo.
Ziemniaki,
marchew i
jajka kroimy w niedużą kostkę, ja akurat mam ułatwione zadanie bo mam takie kółeczko, dzięki któremu szybko uzyskuje małą kostkę z warzyw.
Ogórki,
por kroimy w kostkę.
Groszek odsączamy.Do miski wsypujemy pokrojone warzywa,
ogórki i
por oraz
groszek, dodajemy
sól,
pieprz,
majonez i
musztardę. Mieszamy delikatnie ze sobą. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.Gotową
sałatkę przekładamy do miski, smarujemy cienką warstwą
majonezu i zdobimy
rzodkiewką,
pietruszką.Tak przygotowana
sałatka wytrzymuje w lodówce 5 dni :-)Smacznego :-)