Wykonanie
Cóż to za odkrycie? Żadne! Ale, czy każdy wpis musi być odkryciem? Nie musi! Ten jest pochwałą prostoty i uwielbieniem dla sałatki, która nie opuszcza
polskich stołów od dziesiątek lat i choćby nie wiem ile wymyślić różnych sałatek, ta zawsze bije rekordy popularności. Ile domów, tyle przepisów. Ile gospodyń, tyle sekretów jej przyrządzania. Dziś moja wersja.5
ziemniaków3
marchewki1
pietruszka1
porzielona
pietruszkamały
seler3
ogórki kiszonepuszka
zielonego groszku6
jajek4 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardysólpieprz-
Ziemniaki,
marchewkę,
pietruszkę,
seler,
jajka gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Dokładany drobno pokrojone
ogórki kiszone i
por. Wsypujemy odcedzony
zielony groszek i posiekaną zieloną
pietruszkę. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
musztardą i
majonezem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.- Podajemy dobrze schłodzoną, najlepiej smakuje w towarzystwie wędzonej
wędliny, ale znam amatorów sałatki w towarzystwie
śledzia czy bigosu.Smacznego:)