Wykonanie
Warsztaty "Śniadanie: jedz jak król" w Akademii Smaku Bosch przyniosły mi wiele fantastycznych przepisów. Jednym z nich jest zupełnie odlotowa wariacja na temat
kaszy jaglanej. Prowadząca spotkanie polecała ją jako danie
śniadaniowe, ale moim zdaniem świetnie sprawdzi się jako obiad :)
Kasza z
kiełkami sama w sobie jest przepyszna, a proponowane dodatki wzbogacają jej smak...

Składniki:
kasza jaglanaoliwakolendrakmin rzymski
chillikiełki na patelnię
sóltrawa cytrynowa lub
estragonkurkumauprażone pestki/migdały/orzechyświeże
zioła i inne dodatki

Sposób przygotowania:
Kaszę podpraż na sucho na patelni, przelej na sicie wrzątkiem, a następnie zalej dwukrotną ilością
wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Nie mieszaj.Na patelnię wlej dwie łyżki gorącej
wody, dodaj 2 łyżki
oliwy, dodaj
kolendrę,
kmin rzymski, odrobinę
chilli,
sól,
kiełki na patelnię,
trawę cytrynową lub
etragon,
kurkumę.Całość podduś na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj ugotowaną
kaszę i wymieszaj. Dodaj uprażone pestki i świeże
zioła.Podawaj z
rukolą.Możesz również przygotować dodatki:PIECZONĄ
DYNIĘ -
dynię pokrój w plastry, oczysć z pestek, nasmaruj
olejem i posyp
cynamonem. Piecz 15-20 minut w 200 st, do miękkości.
JAJKA W KOSZULCE - w głębokiej patelni zagotuj
wodę z łyżką
octu i
soli.
Jajka wbij do filiżanki, a następnie przelej do gorącej
wody, wlewając
jajka blisko powierzchni. Gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową,
posól i popieprz.
CIECIORKĘ - śuchą
cieciorkę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości. Możesz też wykorzystać
cieciorkę gotowaną na parze
marki Bonduelle.