Wykonanie

Zaskakujące połączeniewykwintna
tarta połączona z yy..........
kaszanką :)Nie przepadam za samą
kaszanką, sama nigdy nie kupuje (ew. na grilla :))Ale tak się stało, że znalazła się w naszej lodówce :)

Składniki:ciasto:~ 250g
mąki pełnoziarnistek,~ 80g
masła o tem. pokojowej,~ 1
zółtko (
białko się nie znarnuje :),~ łyżeczka
soli,~ 2łyżki
wody,~łyżeczkę
tymianku.wsad:~3
kaszanki,~duża
cebula,

~średnie
jabłko,~2 łyżki
oleju.góra:~2
jajka +białko,~4 łyżki
jogurtu naturalnego,~sól,
pieprz.Wykonanie:
Mąkę łączymy z
solą,
wodą,
żółtkiem i startym na tarce
masłem, a i
tymiankiem :)

Dokładnie wyrabiamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 10-15min.formę traktujemy cienką warstwą tłuszczu.Na "namączonej" stolnicy rozwałkowujemyciasto na grubość ok 3-4 mm. Nadmiar zdejmujemy wałkiem, wałkując po krawędziech formy.Na rozgrzanym
oleju na dwóch oddzielnych patelniach smażymy
cebulę z
jabłkiem pokrojonymi w kostkęa na drugiej kaszane :)łączymy usmażone i wykładamy na tartę, którą wcześniej należy gęsto pokłóć widelcem.A na to wylewamy wymieszane
jajka z
jogurtem,
solą i
pieprzemWkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20-25 minut


Super smakuje z sosem z
awokado. Zrobiłam tak jak guacamole z tym, że dodatkowo dodałam dwie łyżki
jogurtu nat. żeby był rzadszy