Wykonanie
Improwizacja- tak to dobre słowoCzyli jak połączyć tyle pysznych składników w jedno.Nie jest to trudne do wykonania a jest to super sposób na umilenie popołudnia.Właśnie gdy gotuje tylko dla siebie
mogę się pokusić o kolejne warzywa z warzywami-czyli moja ulubiona kombinacja- plus
sery oczywiście ;-)Składniki:(2 porcje)~ok 10 białych
szparagów~połowa
młodej cukinii~pół
papryczki chili~2 ząbki
czosnku~2 x 1 łyżka
oleju rzepakowego~sól,
pieprzsos:~mały pęczek
bazylii~ząbek
czosnku~łyżeczka
oliwy~pieprz,
sól~parmezan
Wykonanie:
Szparagi białe w odróżnieniu od zielonych trzeba obrać,gotować w lekko posolonej wodzie na stojąco (ponieważ główki się moment rozgotowują)przez ok 10 minutek.Następnie podsmażamy je na
oleju i doprawiamy
pieprzem.
Makaron z
cukini można zrobić za pomocą specjalnego noża.Ja go dalej nie posiadam dlatego obieraczką robię paski i kroję je wzdłuż.Postępuje podobnie jak w przypadku spaghetti aglio
olioCzosnek i papryczkę siekamy- smażymy na
oleju ok 2 minutki.Dorzucamy
cukinie na kolejne 2 minutki- lekko solimySosik:
Czosnek siekamy bardzo drobno,
bazylię również siekamy-kiedyś mieliłam w blenderze- jednak postanowiłam już robić takie rzeczy nożem ;-)mieszamy z
oliwą,
solą,
pieprzem i oczywiście
parmezanem.Na spód talerza układamy sosik, na nim
szparagi a na górę
makaron.
Dla smakoszy takich klimatów- których jestem przodownikiem- orgazm w buzi :-)I muszę się przyznać, że po zrobieniu zdjęć cały talerz przykryła spora warstwa dodatkowego
parmezanu!-kolejne uzależnienie :)