Wykonanie
Nie macie jeszcze dość pączków,
faworków itp? jeśli nie to zapraszam na
drożdżowe faworki..

50 dkg
mąki3/4 szkl. letniego
mleka5 dkg
drożdży3-4 łyżki
cukru2
jajka5 dkg roztopionej, ostudzonej
margarynycukier puder do posypaniaZ
drożdży,1 łyżki
cukru i letniego
mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
Margarynę roztopić, wystudzić.Do
mąki wbić
jajka, dodać
margarynę,rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Nastepnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy [ 10cm długosci ], rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym
oleju.Po wyjęciu posypać
cukrem.Razem ze mną w akcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział brały:Kulinarne Szaleństwa Maniusi :[
faworki , oponki ]Moje Małe Czarowanie :[ lane wężyki, oponki ]Rozpustne gotowanie :[
drożdżowe faworki, pączki z
musem jabłkowym i
cynamonowym lukrem, pączki ósemki-precle ]Lidia[ chruściki, pączki ]Sama
słodycz u Asi :[ oponki
serowe ]Kuchnia u Krysi :[ donaty-pączki z dziurką ]Różowa kuchnia:[
faworki z krupczatki, gniazdka parzone,pączki ]Z miłości do słodkości :[ kruche
faworki ]Moje domowe kucharzenie :[
faworki, pączki, chrusty, pączki ]Krakowskie smaki Ani[ oponki, pączki ]