ßßß Cookit - przepis na Chrusty drożdżowe

Chrusty drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Nie macie jeszcze dość pączków, faworków itp? jeśli nie to zapraszam na drożdżowe faworki..
50 dkg mąki
3/4 szkl. letniego mleka
5 dkg drożdży
3-4 łyżki cukru
2 jajka
5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny
cukier puder do posypania
Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić.Do mąki wbić jajka, dodać margarynę,rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Nastepnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy [ 10cm długosci ], rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem.
Razem ze mną w akcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział brały:
Kulinarne Szaleństwa Maniusi :
[ faworki , oponki ]
Moje Małe Czarowanie :
[ lane wężyki, oponki ]
Rozpustne gotowanie :
[ drożdżowe faworki, pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem, pączki ósemki-precle ]
Lidia
[ chruściki, pączki ]
Sama słodycz u Asi :
[ oponki serowe ]
Kuchnia u Krysi :
[ donaty-pączki z dziurką ]
Różowa kuchnia:
[ faworki z krupczatki, gniazdka parzone,pączki ]
Z miłości do słodkości :
[ kruche faworki ]
Moje domowe kucharzenie :
[ faworki, pączki, chrusty, pączki ]
Krakowskie smaki Ani
[ oponki, pączki ]
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/02/chrusty-drozdzowe.html