Wykonanie
Nie napiszę, że świętomarcińskie, bo do oryginalnej poznańskiej receptury im daleko. Może w przyszłym roku odważę się na próby z farszem z białego maku? Mam wrażenie, że trzeba do nich dojrzeć ;)Proponuję więc Wam
rogale z
ciasta drożdżowego topionego z domowymi powidłami... ostatni słoik zeszłorocznych powideł czekał po cichutku w kąciku, by skończyć jako nadzienie do rogalików... :)
Składniki:1 kg
mąki2 łyżki
cukru10 dag
drożdży1/3 szkl.
mleka2 kostki
margaryny4
jajkapowidłado smarowani: 1
jajkoSposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z
cukrem i rozrób w letnim
mleku. Pozostaw, by zaczęły pracować.
Mąkę,
jajka i
margarynę posiekaj. Wbij
jajka. Dodaj rozpuszczone w
mleku drożdże. Wszystko razem wyrób. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i utop w dużej misce zimnej
wody. Jak wypłynie na wierzch (około 20-30 minut), wyjmij z
wody i dość cienko wałkuj porcjami na stolnicy. Pokrój na trójkąty. Powidła nakładaj na szerszym brzegu i zawijaj w kierunku szpica. Po zawinięciu każdego
rogala posmaruj "rozbełtanym"
jajkiem. Piecz w 180 st. około 25 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.