ßßß
 
            
        
 Składniki:1 kg mąki2 łyżki cukru10 dag drożdży1/3 szkl. mleka2 kostki margaryny4 jajkapowidłado smarowani: 1 jajko
Składniki:1 kg mąki2 łyżki cukru10 dag drożdży1/3 szkl. mleka2 kostki margaryny4 jajkapowidłado smarowani: 1 jajko Sposób przygotowania:Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób w letnim mleku. Pozostaw, by zaczęły pracować. Mąkę, jajka i margarynę posiekaj. Wbij jajka. Dodaj rozpuszczone w mleku drożdże. Wszystko razem wyrób. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i utop w dużej misce zimnej wody. Jak wypłynie na wierzch (około 20-30 minut), wyjmij z wody i dość cienko wałkuj porcjami na stolnicy. Pokrój na trójkąty. Powidła nakładaj na szerszym brzegu i zawijaj w kierunku szpica. Po zawinięciu każdego rogala posmaruj "rozbełtanym" jajkiem. Piecz w 180 st. około 25 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania:Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób w letnim mleku. Pozostaw, by zaczęły pracować. Mąkę, jajka i margarynę posiekaj. Wbij jajka. Dodaj rozpuszczone w mleku drożdże. Wszystko razem wyrób. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i utop w dużej misce zimnej wody. Jak wypłynie na wierzch (około 20-30 minut), wyjmij z wody i dość cienko wałkuj porcjami na stolnicy. Pokrój na trójkąty. Powidła nakładaj na szerszym brzegu i zawijaj w kierunku szpica. Po zawinięciu każdego rogala posmaruj "rozbełtanym" jajkiem. Piecz w 180 st. około 25 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


