ßßß
 
            
         Chyba najfajniejszy przepis, wg którego robiłam rogaliki. Jeśli macie chwilę czasu (bo jednak trochę się trzeba z wałkowanie, zawijaniem, pieczeniem i lukrowaniem pobawić) - szczerze polecam! :)Przepis- 1 kg mąki,- 4 jajka,- kostka margaryny,- 15 dag drożdży,- 5 łyżek cukru,- 200 ml mleka,- cukier wanilinowy.Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku (z dodatkiem odrobiny cukru i mąki, żeby lepiej pracowały) i odstawiamy na kilka minut. Jajka ubijamy z resztą cukru, a do tego dodajemy pozostałe składniki (razem z drożdżami). Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy w miarę równe kwadraty, nakładamy na nie ulubione nadzienie (ja uwielbiam powidła śliwkowe, najlepiej się moim zdaniem sprawdzają) i zawijamy w rogaliki. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż będą ładnie zarumienione. Przygotowujemy lukier (łyżeczkę octu lub soku z cytryny ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru i łyżką mleka), którym smarujemy ciepłe rogaliki. Lukier posypać kolorowymi cukiereczkami.Wychodzi ich dość sporo :)
Chyba najfajniejszy przepis, wg którego robiłam rogaliki. Jeśli macie chwilę czasu (bo jednak trochę się trzeba z wałkowanie, zawijaniem, pieczeniem i lukrowaniem pobawić) - szczerze polecam! :)Przepis- 1 kg mąki,- 4 jajka,- kostka margaryny,- 15 dag drożdży,- 5 łyżek cukru,- 200 ml mleka,- cukier wanilinowy.Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku (z dodatkiem odrobiny cukru i mąki, żeby lepiej pracowały) i odstawiamy na kilka minut. Jajka ubijamy z resztą cukru, a do tego dodajemy pozostałe składniki (razem z drożdżami). Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy w miarę równe kwadraty, nakładamy na nie ulubione nadzienie (ja uwielbiam powidła śliwkowe, najlepiej się moim zdaniem sprawdzają) i zawijamy w rogaliki. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż będą ładnie zarumienione. Przygotowujemy lukier (łyżeczkę octu lub soku z cytryny ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru i łyżką mleka), którym smarujemy ciepłe rogaliki. Lukier posypać kolorowymi cukiereczkami.Wychodzi ich dość sporo :)
