Wykonanie
Chyba najfajniejszy przepis, wg którego robiłam rogaliki. Jeśli macie chwilę czasu (bo jednak trochę się trzeba z wałkowanie, zawijaniem, pieczeniem i lukrowaniem pobawić) - szczerze polecam! :)Przepis- 1 kg
mąki,- 4
jajka,- kostka
margaryny,- 15 dag
drożdży,- 5 łyżek
cukru,- 200 ml
mleka,-
cukier wanilinowy.
Drożdże rozprowadzamy w letnim
mleku (z dodatkiem odrobiny
cukru i
mąki, żeby lepiej pracowały) i odstawiamy na kilka minut.
Jajka ubijamy z resztą
cukru, a do tego dodajemy pozostałe składniki (razem z
drożdżami). Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy w miarę równe kwadraty, nakładamy na nie ulubione nadzienie (ja uwielbiam
powidła śliwkowe, najlepiej się moim zdaniem sprawdzają) i zawijamy w rogaliki. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym
białkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż będą ładnie zarumienione. Przygotowujemy
lukier (łyżeczkę
octu lub
soku z cytryny ucieramy z 4 łyżkami
cukru pudru i łyżką
mleka), którym smarujemy ciepłe rogaliki.
Lukier posypać kolorowymi cukiereczkami.Wychodzi ich dość sporo :)