Wykonanie
Składniki:1/2 kg
mąki1 kostka
margaryny3 czubate łyżki
cukru7 łyżek
mleka2
jajka + 1 do posmarowania rogalików5 dag
drożdżypowidłaPrzygotowanie:
Drożdże utrzeć z
cukrem i
mlekiem.
Mąkę ,
margarynę,
jajka zagnieść, dodawać utarte
drożdże(nie czekać aż urosną) Wszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić
wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym
jajkiem .Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią.Gotowe lukrujemy , ew. posypujemy
cukrem pudrem, gdyż są mało słodkie.Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu
żółtkiem obtaczałam w cukrze...
niektórzy jednak byli rozczarowani małą ilością powideł w środku grzebieni, i zażyczyli sobie duże, porządne
rogale tak więc druga blacha to były...
i tym sposobem każdy miał to, co lubi :)