ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananawo kawowe

Ciasto bananawo kawowe

nazwa

Wykonanie

Banany i kawa to udany duet. Świetnie uzupełniają się w tym cieście, łącząc słodycz i smak bananów z delikatnym, uwodzącym zapachem kawy. Miękkie i delikatne. Idealne do popołudniowej... kawy :) lub herbaty. Polecam!
2 średnie dojrzałe banany (najlepiej z brązowymi plamkami)
3/4 szklanki cukru
100 g masła
3 duże jajka
1 łyżka mleka
aromat waniliowy - ok. 2-3 krople
6 lekko czubatych łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzącej wody
ok. 2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemnaków (można takze użyć robota kuchennego). W 125 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie kawę. Odstawić, by trochę ostygła.
2. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać ugniecione banany, zmiksować. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Dodać aromat waniliowy i łyżkę mleka. Następnie wlać przygotowaną kawę, zmiksować.
Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie zmiksować.
3. Przełożyc ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm), wyrównać powierzchnię.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.przez 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/01/Ciasto-bananawo-kawowe.html