Banany i kawa to udany duet. Świetnie uzupełniają się w tym cieście, łącząc słodycz i smak bananów z delikatnym, uwodzącym zapachem kawy. Miękkie i delikatne. Idealne do popołudniowej... kawy :) lub herbaty. Polecam!2 średnie dojrzałe banany (najlepiej z brązowymi plamkami)3/4 szklanki cukru100 g masła3 duże jajka1 łyżka mlekaaromat waniliowy - ok. 2-3 krople6 lekko czubatych łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzącej wodyok. 2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemnaków (można takze użyć robota kuchennego). W 125 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie kawę. Odstawić, by trochę ostygła.2. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać ugniecione banany, zmiksować. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Dodać aromat waniliowy i łyżkę mleka. Następnie wlać przygotowaną kawę, zmiksować.Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie zmiksować.3. Przełożyc ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm), wyrównać powierzchnię.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.przez 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.