Wykonanie
Pyszna, aromatyczna, wilgotna babka :) Przepis znalazłam na blogu Arabeska.
Składniki:1/4 szklanki
kawy rozpuszczalnej (proszek)2 łyżki ciepłej
wody3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli250 g
masła1 i 1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mleka6
jajek1/2 szklanki kwaśnej
śmietanyolejek waniliowy do smaku
Lukier:1 szklanka
cukru pudru2-3 łyżki
mlekaSposób wykonania:1. Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.2.
Kawę wymieszać z
wodą.3.
Mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę razem wymieszać.4.
Masło zmiksować z
cukrem, dodawać po jednym
jajku i mieszać, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wsypać mieszankę mączną, dodać 1 łyżkę
kawy,
potem dodawać stopniowo
mleko,
śmietanę i olejek i wszystko miksować. 1 i 1/4 szklanki ciasta odłożyć do innego naczynia i wymieszać tę część z pozostałą
kawą.5. Jasne ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem na babki. Na wierzch wyłożyć ciasto
kawowe, lekko zamieszać.6. Piec w 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka.7. Po upieczeniu przetrzymać babkę jeszcze kwadrans, po czym wyjąć. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować i posypać posypką. Ostudzić.Smacznego!!!Źródło: Arabeska