ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
około 50 ml mleka
310 g miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
300 g miałkiego cukru do wypieków
3 duże jajka
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka aromatu waniliowego
360 g mąki pszennej do wypieków
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
Potrzebna będzie: foremka do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem, wysmarowana masłem
Przygotowanie
Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.
Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut.
Podczas ubijania dodaję po jednym całe jajka, śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą.
Dodaję śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Całą masę dzielę na dwie części i przekładam do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej.
Masę wlewam do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.
Piekę przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wskazówki
Babkę przygotowałam w okrągłej formie z wyjmowanym szerokim kominem (w kształcie wieńca). Można też ją upiec w innych formach na babkę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/babka/marmurkowa/babka_marmurkowa.html