Wykonanie
Składniki1 tabliczka
czekolady ciemnej deserowej2 płaskie łyżki
kawy rozpuszczalnejokoło 50 ml
mleka310 g miękkiego
masła2 łyżeczki
cynamonu300 g miałkiego
cukru do wypieków3 duże
jajka200 ml
śmietany 18%1 łyżeczka
aromatu waniliowego360 g
mąki pszennej do wypieków3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soliPotrzebna będzie: foremka do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem, wysmarowana
masłemPrzygotowanie
Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się
wodą, jednocześnie dodając po łyżce
mleko. Wsypuję
kawę i jak
czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.Ucieram
masło z
cynamonem, przez około 1 minutę.
Potem dodaję stopniowo
cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut.Podczas ubijania dodaję po jednym całe
jajka, śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą.Dodaję
śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3
razy przesianą
mąkę, zmieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą.Całą masę dzielę na dwie części i przekładam do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną, płynną miksturą z
czekolady, o temperaturze pokojowej.Masę wlewam do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.Piekę przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.WskazówkiBabkę przygotowałam w okrągłej formie z wyjmowanym szerokim kominem (w kształcie wieńca). Można też ją upiec w innych formach na babkę.