Wykonanie
Panchami moja sąsiadka z compoundu w Al-Khobar jest prawdziwą kopalnią
wiedzy na temat kuchni indyjskiej. Mimo, że pochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę
męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu.To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z
buraków i....
pomidorów.A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :)Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby2 średniej wielkości
buraki3 średniej wielkości
pomidory (lub
pomidory z puszki)1-2 nieduże
marchewki1 duża
czerwona cebula (w Indiach
czerwona cebula jest znacznie tańsza niż biała)700 - 800 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego2-3 ząbki
czosnku, posiekane2-3 łyżki
oleju lub
oliwy1-2 łyżeczki
soku z cytrynysól i
pieprz i szczypta
cynamonu do smakuPrzygotowanie
Buraki,
pomidory i
marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cebulę i
czosnek posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać
olej, dodać
cebulę i
czosnek i smażyć przez 4-5 minut, aż
cebula nieco zmięknie.Dodać pokrojone
buraki i
marchewkę i ciągle mieszając smażyć smażyć przez 3-5 minut. Po tym czasie dodać
pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać
warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż
buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut)Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem.Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym
jogurtem lub
śmietaną i listkami
kolendry lub
mięty.