Polecam kremowe, lekkie i pysznerisotto z krewetkami i zielonym groszkiem.Danie proste i szybkie w przygotowaniu.Składniki na 2-3 porcje2 szklanki ryżu na risotto np. arboriookoło 0,5 kg krewetek40 ml białego wytrawnego wina1-1,2 litra bulionu warzywnegookoło 300 g zielonego groszku1 średnia cebulaokoło szklanki tartego parmezanu3-4 łyżki masła1 łyżka oliwy2-3 ząbki czosnku2 łyżki sosu rybnego2 łyżki sosu ostrygowegookoło 10 sztuk paluszków surimi (opcjonalnie)1 łyżeczka passaty pomidorowej (opcjonalnie)sól i pieprz biały do smakupół łyżeczki ostrej czerwonej papryki1 łyżeczka soku z cytrynyCebulę pokroiłam w drobną kostkę izeszkliłam na oliwie w głębokiej patelni przez kilka minut.Wsypałam do niej ryż i smażyłam, aż stał się szklisty.Wlałam wino i mieszałam aż wyparuje.Wlałam szklankę bulionu.Przykryłam i gotowałam ryż na małym ogniu.Gdy bulion został wchłonięty przez ryż, dolewałam kolejne porcje aż ryż stał się miękki.Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, ponieważ ryż może się przypalić.Wlałam sos rybny i ostrygowy.Mieszanie i dolewanie trwało około 15-20 minut.Wsypałam zielony groszek i mając akurat w domu dodałam pokrojone paluszki surimi.Doprawiłam pieprzem, papryką i ewentualnie solą.Sosy i bulion były już wystarczająco słone.Dodałam 3 łyżki masła i część startego parmezanu.Wymieszałam.Kolej na krewetki.Pomarańczowe są już ugotowane i wystarczy je tylkorozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach.Na patelni starte ząbki czosnku wymieszałam z rozpuszczoną jedną łyżką masła.Wsypałam krewetki.Przyprawiłam je solą, białym pieprzem i ostrą papryką.Skropiłam lekko sokiem z cytryny.Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze,posypać resztą parmezanu i zajadać.Smacznego!