Wykonanie
Nie miałam dziś pomysłu, co zrobić na obiad, a na dodatek wyjątkowo nie chciało mi się gotować - więc poszłam na łatwiznę i zrobiłam zapiekankę. To zawsze dobre wyjście z takiej sytuacji. Trzeba co prawda trochę przygotować produkty, ale w
sumie dość małym nakładem pracy powstaje solidny i tani obiad.
Makaron jest wyśmienity - delikatny, mięciutki, zatopiony w
masie ze
śmietanki i
jajek;
brokuły są soczyste, a orzechowa posypka i podprażone
pestki dyni dodają całości smaku. Polecam, gdy będziecie
mieli kuchennego lenia :)

Składniki :1 świeży
brokuł100 g. mieszanki
orzechów: laskowych, włoskich,
nerkowców i
migdałówok. 200 g.
makaronu świderkiduża garść pestek dyni100 g. tartej
mozzarelli2 łyżki posiekanej świeżej
bazylii350 g.
śmietany 30%3
jajkasól,
pieprzświeżo starta
gałka muszkatołowa do smakuDodatkowo :
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formyPrzygotowanie :
Brokuła gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie półmiękki.
Makaron gotuję al dente.
Orzechy przepuszczam przez maszynkę lub miksuję blenderem - prawie na mączkę, dodaję do niech odrobię
soli. Formę dokładnie natłuszczam
masłem i oprószam
bułką tartą, wykładam odcedzony
makaron i podzielony na różyczki
brokuł, posypuję wszystko posiekaną
bazylią.
Śmietanę roztrzepuję z
jajkami, doprawiam
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, a następnie wylewam na
makaron i
brokuł. Całość posypuję startą
mozzarellą, na górę wysypuję mączkę
orzechową i
pestki dyni. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 30 minut.






