Wykonanie
Carbonara to ulubiony sos moje
męża. Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny
makaron nie tylko ten typu spaghetti. Spróbujcie bo warto :)- 250
makaronu typu świderki- 2
jajka- 4 łyżki
mleka- 100g
mozarelli- 5 dkg
chudego boczku-
sól,
pieprz,
bazylia- 1 łyżka
masłaMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu - ma być al dente.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem, dodajemy cieniutko pokrojoną
mozzarellę- doprawiamy
solą i
pieprzem oraz
bazylią. Na patelni rozgrzewamy
masło . Podsmażamy na nim drobno pokrojony
boczek. Kiedy się już trochę podsmaży dodajemy ugotowany
makaron i chwilę smażymy - tak około 2 minut. Teraz wylewamy
jajka z dodatkami i smażymy dopóki
jajka się nie zetną ale całość sosu pozostanie kremowa.