ßßß Cookit - przepis na Jajecznica wegańska

Jajecznica wegańska

nazwa

Wykonanie

Kiedyś tofu nie kojarzyło mi się zbyt dobrze, w sumie nie wiem dlaczego. Tofu kojarzyło mi się z czymś..jakąś papką,ogólnie z czymś nie jadalnym. Nie wiem skąd mi się,to wzięło,ale tak było. W końcu pomyślałam,że jak nie spróbuje,to się nie dowiem jak jest naprawdę. Kupiłam..Zrobiłam co tam miałam zrobić,i co? Ooo matko ! to jest pyszne ! Samo w sobie tofu,jakoś nie powala,ale dobrze przyrządzone i doprawione..mmm. Taka jajecznica była jedną z potraw którą przygotowałam z tofu. Było jeszcze tofu smażone,w sosiku..Przymierzam się do ciasta...Jeśli nie mieliście okazji spróbować tofu,to koniecznie musicie,to nadrobić.
Składniki:
150 g tofu
garść zielonego groszku
1 cebula
1 czerwona papryka
1/2 pęczka koperku
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
Tofu osącz na sitku,przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj kurkumę,posiekany koperek,sól,pieprz i dokładnie wymieszaj.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwię. Do cebuli dodaj posiekaną w kostkę paprykę i groszek. Smaż jeszcze przez chwilę,po czym dodaj tofu. Smaż przez następne 3 minuty,pamiętając aby od czasu do czasu przemieszać.
Na koniec dodaj sos sojowy,wymieszaj i podawaj.
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2016/04/jajecznica-weganska.html