ßßß
Osoby odwiedzające mój blog na pewno zauważyły, że często w moich daniach występuje ryż. Ryż bardzo lubię i tym razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej.Biorąc udział w akcji "Zostań szefem kuchni" mój przepis Sałatka z melona, kiwi i ryżu został wyróżniony i otrzymałam wielką pakę z produktami firmy Uncle Ben’s, której produkty są bardzo smaczne i dobrej jakości.
Składniki:(na 2 osoby)125 g (jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s)300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg)200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki4 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki miodu3 łyżki soku z limonki lub cytryny1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarcepieprzsól
Przygotowanie:Pstrąga oczyścić z łusek i ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut.Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie:W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej wody i wsypać 3/4 szklanki ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę by ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut.Świeżą fasolkę umyć, włożyć do lekko osolonej wody i gotować, aż będzie miękka lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Fasolki z puszki nie gotować.Wlać do rondelka sos spod pieczonej ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu mąki ponownie zagotować).Na talerz wyłożyć ryż z fasolką, pozostawiając środek pusty. Z pstrąga zdjąć skórę, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć je w pozostawione miejsce na talerzu i wszystko polać przygotowanym sosem.