ßßß Cookit - przepis na Torcik jogurtowy

Torcik jogurtowy

nazwa

Wykonanie

Torcik jogurtowy to propozycja dla zwolenników mało słodkich i kwaskowatych deserów. W kakaowym biszkopcie znajdują się dwie warstwy jogurtowe – jedna z dżemem jagodowym, druga z dżemem wiśniowym, lekko ścięte dzięki żelatynie.
Z drugiej strony, jeśli ktoś woli słodkie torciki śmietanowe, wystarczy zamiast jogurtu greckiego użyć śmietany kremówki i dodać do masy nieco więcej cukru :)
Torcik jest łatwy do przygotowania, a jedyne czego wymaga, to trochę czasu w lodówce.
Mnie osobiście podobają się pofałdowane jogurtowe brzegi, które powstały dzięki wyłożeniu boków tortownicy folią spożywczą na etapie przekładania gotowego ciasta masą jogurtową.
Składniki na okrągłą foremkę (tortownicę) o średnicy 21 cm:
Biszkopt:
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na obie masy jogurtowe:
800 ml gęstego kwaśnego jogurtu greckiego*
1 słoiczek niskosłodzonego dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220 g)
1 słoiczek niskosłodzonego dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220 g)
4 płaskie łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2/3 szklanki wrzącej wody
Do dekoracji:
kawałek startej gorzkiej czekolady
owoce
Przygotowanie biszkoptu
Białka oddzielone od żółtek ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Kiedy piana jest gęsta i błyszcząca dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy do uzyskania puszystej jednolitej masy.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na tortownicę, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut. Biszkopt wyciągnąć z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Ja zrobiłam to za pomocą dwóch kawałków, które położyłam „na krzyż”. Na dnie układamy dolną połowę biszkoptu.
Przygotowanie masy jogurtowej
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku i dobrze mieszamy. Rozlewamy do dwóch takich samych szklanek po równo. Odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy masy.
Wiśniowa masa jogurtowa
400 ml gęstego jogurtu mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi kuchennej z 2 łyżkami cukru pudru i słoiczkiem dżemu wiśniowego. Do masy cieniutkim strumieniem wlewamy chłodną żelatynę i bardzo dobrze mieszamy. Mieszamy aż masa lekko zacznie tężeć. Przelewamy na biszkoptowy spód. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowywaniu drugiej masy.
Jagodowa masa jogurtowa
400 ml gęstego jogurtu mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi kuchennej z 2 łyżkami cukru pudru i słoiczkiem dżemu jagodowego. Do masy cieniutkim strumieniem wlewamy chłodną żelatynę i bardzo dobrze mieszamy. Mieszamy aż masa lekko zacznie tężeć. Przelewamy na masę wiśniową. Na kilka minut wkładamy do lodówki, ale zanim masa stężeje zupełnie przykrywamy ją drugą połówką biszkoptu.
Torcik powinien spędzić w lodówce co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.
Kiedy torcik jest gotowy przykrywamy go deską, obracamy na drugą stronę i delikatnie usuwamy folię. Następnie przykrywamy go obróconą paterą i odwracamy ponownie. Wierzch ozdabiamy gorzką czekoladą i owocami.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/05/torcik-jogurtowy.html