Wykonanie
Torcik
jogurtowy to propozycja dla zwolenników mało słodkich i kwaskowatych deserów. W
kakaowym biszkopcie znajdują się dwie warstwy
jogurtowe – jedna z
dżemem jagodowym, druga z
dżemem wiśniowym, lekko ścięte dzięki
żelatynie.Z drugiej strony, jeśli ktoś woli słodkie torciki
śmietanowe, wystarczy zamiast
jogurtu greckiego użyć
śmietany kremówki i dodać do masy nieco więcej
cukru :)Torcik jest łatwy do przygotowania, a jedyne czego wymaga, to trochę czasu w lodówce.Mnie osobiście podobają się pofałdowane
jogurtowe brzegi, które powstały dzięki wyłożeniu
boków tortownicy folią spożywczą na etapie przekładania gotowego ciasta masą
jogurtową.
Składniki na okrągłą foremkę (tortownicę) o średnicy 21 cm:
Biszkopt:3
jajka (w temperaturze pokojowej)3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżka
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki na obie masy
jogurtowe:800 ml gęstego kwaśnego
jogurtu greckiego*1 słoiczek
niskosłodzonego dżemu wiśniowego z kawałkami
owoców (ok. 220 g)1 słoiczek
niskosłodzonego dżemu wiśniowego z kawałkami
owoców (ok. 220 g)4 płaskie łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny2/3 szklanki wrzącej
wodyDo dekoracji:kawałek startej
gorzkiej czekoladyowocePrzygotowanie
biszkoptuBiałka oddzielone od
żółtek ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą
soli dodając pod koniec ubijania po łyżce
cukru. Kiedy piana jest gęsta i błyszcząca dodajemy po jednym
żółtku i dalej miksujemy do uzyskania puszystej jednolitej masy.
Mąkę przesiewamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na tortownicę, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut.
Biszkopt wyciągnąć z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy wzdłuż na dwa blaty.Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Ja zrobiłam to za pomocą dwóch kawałków, które położyłam „na krzyż”. Na dnie układamy dolną połowę
biszkoptu.Przygotowanie masy jogurtowej2 łyżki
żelatyny rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku i dobrze mieszamy. Rozlewamy do dwóch takich samych szklanek po równo. Odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy masy.Wiśniowa masa jogurtowa400 ml gęstego
jogurtu mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi kuchennej z 2 łyżkami
cukru pudru i słoiczkiem
dżemu wiśniowego. Do masy cieniutkim strumieniem wlewamy chłodną
żelatynę i bardzo dobrze mieszamy. Mieszamy aż masa lekko zacznie tężeć. Przelewamy na
biszkoptowy spód. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowywaniu drugiej masy.Jagodowa masa jogurtowa400 ml gęstego
jogurtu mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi kuchennej z 2 łyżkami
cukru pudru i słoiczkiem
dżemu jagodowego. Do masy cieniutkim strumieniem wlewamy chłodną
żelatynę i bardzo dobrze mieszamy. Mieszamy aż masa lekko zacznie tężeć. Przelewamy na masę
wiśniową. Na kilka minut wkładamy do lodówki, ale zanim masa stężeje zupełnie przykrywamy ją drugą połówką
biszkoptu.
Torcik powinien spędzić w lodówce co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.Kiedy torcik jest gotowy przykrywamy go deską, obracamy na drugą stronę i delikatnie usuwamy folię. Następnie przykrywamy go obróconą paterą i odwracamy ponownie. Wierzch ozdabiamy
gorzką czekoladą i
owocami.