ßßß Cookit - przepis na Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

nazwa

Wykonanie

" - Ogry są ... jak cebula!
- Śmier dzą?!
- Tak... nie!
- Bo się od nich płacze?
- Nie!
- Bo jak s i ę zostawi je na słońcu to robią się brązowe i ro sną im włoski?
- Nie! Ogry mają warstwy ! Rozumiesz, ogry mają warstwy - cebula ma wa rstwy... " *
tak samo jak poniżej zaprezentowane cias to, które też ma warstwy, a w dodatku jest zielone, pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje!
* Cytat z film u Shrek 2001, scenariusz Joe Stillman, Roger S.H. Schulman, Ted Elliott i Terry Rossio, tłumaczenie Bartosz Wierzbięta
Składniki:
I WARSTWA:
- 5 jaj,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia
+ poncz: herbata z cukrem lub woda z cytryną i cukrem.
II WARSTWA:
- 900 ml zielonego soku,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez dodatku cukru.
III WARSTWA:
- 2 opakowania zielonej galaretki,
- 500 ml gorącej wody,
- 400 ml słodkiej śmietany 30%,
- opakowanie Delicji.
IV WARSTWA:
- 2 opakowania zielonej galaretki,
- 800 ml gorącej wody.
Wykonanie:
I WARSTWA
Do miski wbijam 5 jaj i wsypuję cukier. Całość miksuję. Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie miksuję. Ciasto wlewam do wyłożo nej papierem blachy i piekę ok. 20-30 min. w temperaturze 180 st. C.
***************Goto wy i wystudzony biszkopt przed wyłożeni em II warstwy nasączam np. szklanka mocnej, słodkiej her baty, lub szkla nk ą wody z sokiem 1/2 cytryny i cukrem***************************************************
II WARSTWA (Przygotowuję gdy biszkopt jest już gotowy!!!!)
Do naczynia wlewam zielonego szklankę soku i rozpuszczam w nim 3 opakowania budyniu. Robię to stopniowo i dokładnie, tak żeby nie powstały grudki. Resztę soku zagotowuję, a następnie wlewam sok z budyniem. Energicznie mieszam, aż zgęstnieje. Gorący budyń przelewam na warstwę biszkoptu.
III WARSTWA
2 opakowania galaretki rozpuszczam w 500 ml gorącej wody. gdy galaretka zgęstnieje, ale będzie jeszcze płynna, ubijam śmietanę, a następnie wciąż miksując dodaję galaretkę. Masę wylewam na wystudzon y budyń . Na wierzchu układam D elicj e, czekoladą do góry.
IV WARSTWA
2 opakowania zielonej galaret ki rozpuszczam w 800 ml gorącej wody. wystudzoną galaretkę wylewam na III warstwę ciasta.
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/ciasto-shrek-7635.html
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2016/05/ciasto-shrek.html