ßßß
Składniki:Ciasto:– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej;– 1,5 szklanki cukru do wypieków;– 3/4 szklanki kakao;– 2 łyżeczki sody oczyszczonej;– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;– pół łyżeczki soli;– 1 szklanka maślanki lub kefiru;– 1/2 szklanki oleju rzepakowego;– 2 duże jajka;– 1 łyżka cukru wanilinowego;– 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy inkiWykonanie:Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, proszek, sól.Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 20 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut.Masa śmietanowa:– 300 ml śmietany 36%;– 250 g serka mascarpone;– łyżka cukru pudru;Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama bita śmietana.Polewa czekoladowa:– pół szklanki kremówki;– 100 g mlecznej czekolady;– 70 g gorzkiej czekolady;– pół łyżeczki kawy inkiDodatkowo:– truskawki do dekoracjiKremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.Ja ciasto piekłam wieczorem i przez noc dobrze mi wystygło i wtedy przekładałam je masą śmietanową. Gdy wykonałam polewę chwilę czekałam, aż lekko przestygnie i polałam nią ciasto. Wstawiłam do lodówki i gdy polewa była już chłodna udekorowałam ciasto resztą bitej śmietany i truskawkami.Wyszło PYSZNE! Polecam